Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

40. Alerta roja: calen més inscripcions per omplir la Meridiana l’11-S

|

- Publicitat -

Els presidents de l’ANC i Òmnium han repetit aquest dimarts la imatge que Carme Forcadell i Muriel Casals van protagonitzar també ara fa un any just per fer una crida força desesperada per incentivar les inscripcions per la manifestació de la V. En aquell moment, les presidentes, amb tota la seva contundència, van sonar força alarmistes i va funcionar. Ara, tot i que la situació és similar, Quim Torra i Jordi Sànchez han volgut evitar el to desesperat tot i que busquen el mateix efecte. Després de dos anys mirant que les xifres d’inscripcions quadressin durant tot l’agost, la realitat va ser un desbordament total de les previsions, però ara no val a badar, no s’han de confiar.

Els números parlen per si sols: el 15 d’agost de 2014 hi havia uns 150.000 inscrits -ara hi ha uns 170.000- però una setmana més tard n’hi havia 220.000, i l’últim dia d’agost s’arribava als 300.000. Les xifres a data d’avui són similars a les de la V, però el ritme de gent apuntada s’ha de començar a disparar, com va succeir l’any passat des de l’‘arenga’ de Forcadell el 13 d’agost. Ho farà també enguany?

Publicitat

Tot és més complicat, perquè el “president, posi les urnes!” que ressonava a la megafonia de la Gran Via i la Diagonal l’11 de setembre de 2014, instant Mas a blindar el 9N, va ser la màxima expressió de l’ANC com a lobby independentista. A partir d’allà ho va deixar de ser per passar a ser una comparsa a mercè dels polítics. I ara, després d’un cert campi qui pugui, camina en una candidatura conjunta amb les formacions polítiques. Ja no pot reclamar i fer pressió, sinó que a partir del 28-S tindrà la responsabilitat compartida amb ells en una candidatura.

És per això que algunes veus han denunciat la possible politització de la Diada i s’han queixat que serà un acte electoral encobert de Junts pel Sí. Potser alguns habituals de les marxes de l’11 de setembre són escèptics, però han de saber que Antonio Baños, de la CUP, té tota la confiança en Ara és l’Hora perquè no ho utilitzin per Junts pel Sí i dóna suport incondicional a l’esdeveniment. Que intentin intoxicar Sí que es Pot o Ciudadanos ja és una altra cosa, perquè en el fons les queixes no són sinceres, sinó que només responen a les ganes de fer fracassar la mobilització. 
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut