Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ara resulta que l’independentisme només és de dretes?

|

- Publicitat -

Abans, ser independentista implicava ser molt radical. Abans, ser radical implicava ser d'extrema esquerra. Abans, ser de dretes implicava ser gent d'ordre. Abans, ser gent d'ordre implicava no ser independentista. Així, fins la sentència retalladora del TC contra l'Estatut, l'independentisme era vist com una ideologia exclusivament d'esquerres.

Tot va canviar, però els primers anys d'aquesta dècada. Una bona part de part de la societat catalana va deixar en un segon terme la variable dreta-esquerra i va voler apostar per la independència com a prioritat màxima, cosa que continua vigent en molta gent. És per aquest motiu que va poder sorgir l'ANC, les grans manifestacions, i el remor al carrer per unes eleccions amb llista unitària independentista va arrelar amb força. Ara, però, resulta que l'independentisme és de dretes?

Publicitat

El sector dels comuns va aconseguir fer un cert forat entre els indecisos en les eleccions del 27S vinculant la llista de Junts pel Sí amb Artur Mas i les seves polítiques d'austeritat la legislatura anterior. L'expresident optava a la reelecció, així que tenien el discurs en safata, malgrat que fos una candidatura transversal. CSQEP no va aconseguir uns resultats brillants, però va sumar prou vots com per deixar frustrada la majoria absoluta de sufragis independentistes, una llosa que encara arrosseguem. Doncs bé, l'estratègia continua i, inesperadament, ara s'ha reimpulsat amb molta força des del món dels satèl·lits d'Ada Colau.

S'està venent que hi ha un sector independentista perillosament ultradretà que està guanyant influència. S'han fet articles, comentaris a tertúlies i alguna referència en el món polític. S'hi vinculen opinadors com Bernat Dedéu, Jordi Graupera, Pilar Rahola, Francesc-Marc Álvaro… Que són nous, potser? Què no hi ha hagut CiUopinadors tota la vida? Ara se n’adonen? Els comuns continuen totalment bloquejats internament en la decisió de si són o no independentistes, i amb el nou partit també ho estaran.

Quina és la reacció lògica, doncs? Desviar l’atenció, però com que les enquestes encara no els donen un avenç significatiu, redoblen la pressió de desprestigi i apel·len a aquesta ‘ultradreta’, que amb l’alarma que han causat, sembla que englobi el conjunt de l’independentisme… També és cert que hi ha un sector que sembla que els vagi la vida criticant Ada Colau i els comuns i no s’adonen que si els arrosseguessin a la independència, això ja estaria guanyat…

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut