Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Ara sí: Puigdemont ja pot accionar la palanca unilateral

|

- Publicitat -

Dia carregadíssim d’intensitat política. La jornada ha començat amb la ressaca de les eleccions primàries del PSOE, on va saltar una relativa sorpresa amb una victòria contundent de Pedro Sánchez. Es va fer amb el 50,2% dels sufragis, mentre que Susana Díaz es va endur una patacada descomunal amb el 40% dels vots i Patxi López va quedar-se amb el 10% restant. La restauració del poder al Partit Socialista del seu líder d’abans del barroer cop d’estat de finals de setembre passat suposa una derrota absoluta de l’establishment. I això que Pedro Sánchez era establishment, i ho voldria continuar sent, però sembla que se l’ha expulsat.

L’editorial d’avui d’El País és d’escàndol, ja que deixa Sánchez com un populista a l’alçada de Donald Trump.Demagògia, falses i mitges veritats i populisme són alguns dels termes que fa servir per parlar de la ‘catastròfica’ notícia. A més, l’aparell del partit i els ‘barons’ han quedat en fora de joc (de moment) gràcies a la gent de base, i fins i tot el govern de Mariano Rajoy podria tremolar. El missatge de la militància és clar: volem Rajoy fora.

Publicitat

Sánchez ho ha d’intentar, Pablo Iglesias ja ha dit que retirarà lamoció de censura que prepara (sense opció de ser exitosa) si el PSOE fa un moviment. Però Catalunya continuarà sent la pedra a la sabata, perquè sense ERC i el PDeCAT no surten els comptes. A aquestes alçades… Potser dinamitar el govern espanyol en el moment clau del procés no és tan mala idea, encara que no sigui a canvi del referèndum!

Precisament el plebiscit i la desconnexió ha estat l’altre protagonista del matí també de la mà d’El País. El rotatiu de PRISA ha publicat una suposada exclusiva amb suposats fragments de la llei de transitorietat, que continua en secret. Del contingut de les filtracions destaca que el text preveu que la independència quedi automàticament declarada si l’Estat impedeix de manera efectiva la votació. No hi ha massa més detalls sucosos i, a més, Junts pel Sí ja ha dit que es tracta d’un esborrany desfasat. Amb tot, la fiscalia ja ha reunit la seva cúpula per mirar si ha d’actuar. Arran d’una informació periodística! Al·lucinant.

Precisament el plebiscit ha estat el protagonista d’aquesta tarda a Madrid. Finalment, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva han fet la seva conferència-ultimàtum en un espai cedit per l’Ajuntament de la capital d’Espanya, cosa que ha reportat grans crítiques a Manuela Carmena. Un local amb més de 250 persones, entre les quals desenes de periodistes i diplomàtics internacionals, ha presenciat un president de Catalunya apel·lant al diàleg. Un diàleg, ha recordat, com el de l’Estat espanyol amb Josep Tarradellas el 1977 que va propiciar la restauració de la Generalitat. I sense que cap llei ho emparés.

Puigdemont ha demanat que el govern espanyol s’assegui per abordar el tema, ja que Catalunya està disposada a parlar de dates, preguntes i altres condicions, i ha assegurat que estaran disposats a parlar “fins al darrer minut de la pròrroga”. No obstant això, també ha deixat clar que d’una manera o altra el país acabarà votant: “El compromís del Govern amb el poble és inviolable”.

Oriol Junqueras també ha parlat per donar una visió en positiu de l’economia catalana i per advertir: “No renunciarem al dret més fonamental, que és el dret a vot”. Abans que ells dos ha intervingut el conseller Romeva, que ha donat el toc europeista i ha afirmat: “No hi ha un problema català, però avui Espanya té un problema, que es juga la seva democràcia a Catalunya”.

Malgrat que la conferència no ha aportat cap novetat en la narrativa dels membres de l’executiu català, tot continua apujant de to tenint en compte la proximitat del moment clímax. El govern espanyol no només no ha assistit a la cita, sinó que una estona abans, Mariano Rajoy ja ha dit que la Generalitat està plantejant un xantatge. És a dir, no té cap intenció de canviar l’actitud, així que ja tot està a les mans de Puigdemont. Ja no queden més gestos de diàleg per carregar-nos més de raons. Després d’uns dies protocol·laris que haurà de deixar a l’espera d’alguna impossible reacció a la Moncloa, ja té al seu abast executar la palanca unilateral.

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut