Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Avui les dues màximes autoritats de Catalunya dormen fora del país a la força

|

- Publicitat -
El Tribunal Suprem ha demostrat tenir dos dits de front i no ha enviat a presó incondicional els membres de la mesa del Parlament. El jutge ha decretat presó sota una fiança de 150.000 euros per Carme Forcadell, que no obstant no podrà abonar aquesta quantitat aquesta nit, així que dormirà entre reixes. És el preu que li ha fet pagar per ser qui és. Per la resta, les fiances són de 25.000 euros per a cadascú, que tindran una setmana per pagar. Així, cap d'ells anirà a la garjola com a mínim en els propers set dies. Per Nuet, llibertat sense mesures cautelars. Tot i haver votat el mateix que els seus companys en les votacions decisives, no ser independentista té premi.  
 
Aquesta nit Catalunya no té ni el seu president de la Generalitat electe ni la seva presidenta del Parlament electe a casa. L'autonomia està escapçada aquesta freda nit de novembre. Cap de les dues primeres autoritats del país no poden trepitjar la seva terra.
 
Amb tot, la decisió del jutge podria haver estat encara pitjor. Pel fiscal, de res ha servit que Carme Forcadell s’hagi baixat els pantalons aquest matí al Tribunal Suprem. La presidenta del Parlament ha afirmat que la declaració d’independència del 27 d’octubre va ser “simbòlica” i que acata l’article 155. Amb tot, el ministeri públic (i mitja Espanya, aquest és el problema) la volia veure a la presó i ha demanat per ella, Lluís Corominas, Lluís Guinó i Anna Simó presó incondicional. 
 
Ha mostrat una certa misericòrdia per a la membre independentista de menys rànquing a la mesa del Parlament, Ramona Barrufet, decretant-li presó sota fiança. Mentrestant, també ha premiat Joan Josep Nuet per no ser independentista (no s’entén cap altre motiu, ja que ha emès els mateixos vots a la mesa del Parlament que els seus companys sobiranistes) i ha demanat llibertat amb mesures cautelars.
 
D'altra banda, la jutgessa de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, s’ha tornat a mostrar tan intransigent com la setmana passada. Davant el recurs presentat pels consellers empresonats, no ha donat senyals de racionalitat i els ha rebutjat sense més miraments. L’horitzó de la llibertat encara és lluny per Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Joaquim Forn i Raül Romeva, com així també ho és per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La mateixa magistrada va tombar els seus recursos ahir, tractant-los de violents. Cada dia que passa és més evident que la jugada de Puigdemont va ser adequada.  
 
Dissabte molts catalans tornaran a sortir al carrer. Concretament, l’indret escollit per l’enèsima manifestació en les últimes setmanes serà el carrer Marina de Barcelona, que creua la ciutat de nord a sud. Aquests dies és un lloc assenyalat, ja que allotja la seu de l’entitat independentista que Catalunya ha vist mai, l’ANC. Ara per uns dies negres, amb el seu president a la presó, i tant ell com la resta d’empresonats demanen ajuda i solidaritat. Des dels carrers amb manifestacions puntuals ja s’ha vist que de moment no és suficient. 
 
És inevitable preguntar-se per què el país no ha fet una mobilització permanent?Sense haver-la fet, els líders independentistes civils són a la presó. Sense haver fet efectiva la declaració d’independència, mig govern és a la presó i l’altre a l’exili. Sense haver fet vagues generals amb amplis suports, o fins i tot vaga indefinida, el 155 campa lliure per Catalunya. Les bateries estan baixes, ja que encara queden cartes per jugar. S’acabaran fent servir? Cada vegada l’ambient és més pre-electoral i potser ningú vol fer cap moviment brusc. Però vist de què és capaç l’Estat -també després de reeditar el 155 després del 21D-, totes les cartes tard o d’hora s’hauran de posar sobre la taula. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut