Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Bienvenidos a Breña

|

- Publicitat -

Muy queridos seguidores nuestros, nos honra comunicarles que nos mudamos a Breña, o a Nogal, o a Marisma, que nos queda geográficamente más cerca. Les dejamos escoger entre cualesquiera de las tres entelequias que ustedes prefieran comprar del BOE, porque a falta de una educación constitucional en Cataluña, des del ministerio ya normalizamos nosotros las nomenclatures más extrañas, dado que puediera ser que sus hijos se encontraran con tan inentendibles nombres en las escuelas como Garrotxa, la Noguera o Maresme. Gracias a Dios por abrir el paragüas del 155, una brecha de esperanza para conquistar el corazón de ésa tribu de salvajes que habitan en el nordeste peninsular.
 

En plena precampanya electoral, el colonialisme del BOE deixa anar les extravagàncies més divertides i preocupants. Avui s’espanyolitzava el nom de tres comarques catalanes, i es castellanitzava el d’altres com “Arán”. I l’exconseller Santi Vila encara es permetia el luxe de saludar molt afectuosament el president d’Espanya, Mariano Rajoy, ahir. El somriure de Vila ha estat fins i tot reprovat per la consellera a l’exili Clara Ponsatí. Mal camí el que ha emprès Vila.
 

Publicitat

Mentrestant, a l’arena política catalana els partits unionistes segueixen fent-se sentir i demanant-se el suport mútuament. Pedro Sánchez, el cap del PSOE-PSC, ja ha dit que no pactarà amb la dreta ni amb els independentistes. Parlem de Catalunya, per si no se n’havíen adonat, perquè a Espanya la premissa ja no es podria complir. Així només els quedaria CatComú. Al seu torn, CatComú seria feliç fent un tripartit vintage. Però ERC no està per la labor de reeditar un “pacte de perdedors” com deia el PDECat. Els d’Oriol Junqueras s’estan dedicant aquestes dies a fer el vol gallinaci: avui hem sabut que el lema i el hashtag de precampanya serà “Seguim”. Fa dies que els seus votants i simpatitzants van una mica marejats, i no sabem si l’eslògan ajudarà massa.
 

En un intent d’explicar bé les coses, als independentistes els costa una mica. El preacord entre ERC i JxCat no ha acabat de caure massa bé entre un electorat i uns simpatitzants que interpreten qualsevol missatge com a un abandó de la unilateralitat i, per tant, un “fre al procés”. Sort que el Govern català deia que l'impàs s'havia de resoldre el més ràpid possible a principis de legislatura… Caldrà mantenir la calma. La cosa serà llarga, però sí que és cert que la gent, i només la gent seguirà tenint la clau de tot allò que es pugui esdevenir. Si la negociació bilateral que es proposa, el diàleg, entre els Governs català i espanyol no es dóna, com està clar que passarà, els independentistes hauran de tenir molt clar que s’haurà de culminar la gesta. És el que diu i recomana la CUP. Segurament els anticapitalistes obtindran molts vots dels independentistes descontents, però caldrà exigir-los a canvi que baixin de la talaia, s’arromanguin, i apliquin el seu programa des del Govern.
 

Però els qui, de moment, tenen molts números per a tenir algun tipus de paper important en la nova etapa d’aquest procés, és el succedani de Catalunya Sí que es Pot: Catalunya en Comú – Podem. Si es pensaven que el PDECat era l’únic partit que no tenia clara la seva identitat de marca, ja veuen que els comuns tampoc. Xavier Domènech tornava a exigir concreció en el full de ruta avui als independentistes, i feia ironia del teòric “abandó” de la via unilateral. Bé, la cosa sembla de broma. Quina autoritat té per demanar concreció l’inconcret? Quin full de ruta tenen ells, a banda de mirar de pactar amb el PSC i tornar a l’autonomisme? És només això, companys? Albano Dante Fachín ja ha dit que aquesta CatComú és invotable. Què seria la CSQEP de Coscubiela i Franco Rabell.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut