Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Cada cop el fracàs espanyol està més a prop (i II)

|

- Publicitat -

I després de quatre anys en què s’ha dedicat a construir un mur d’infinites dimensions, el govern espanyol ha fet córrer aquesta setmana la brama que ha engegat el que s’ha anomenat ‘Operación Diálogo’ amb els independentistes. En són prova el canvi de cromos a la delegació del govern espanyol a Catalunya –ara amb el menys incendiari Enric Millo al capdavant—, la major presència de ministres al Principat, i la voluntat de Soraya Sáenz de Santamaría de viatjar a Barcelona diverses vegades al mes. Fins i tot, la vicepresidenta tindrà un despatx a la seu de la delegació.

És de veritat un canvi radical d’actitud, o es tracta d’un globus sonda? Amb tota probabilitat, ens quedem amb la segona opció, però quina intencionalitat té? En bona part, podria ser una estratègia per a convèncer indecisos, que encara suposen una bossa important de votants. Després de tants anys, però, aquest canvi tan brusc és poc creïble tant per a independentistes com fins i tot per unionistes.

Publicitat

I doncs, quina podria ser la motivació real? La batalla pel discurs a l’exterior. En els últims mesos no hi ha diari internacional que parli de la qüestió catalana sense fer esment a la intransigència espanyola i la negativa absoluta a negociar un referèndum. Amb tot, encara són a temps d’esmenar la imatge ara que tenen un nou govern i ho intentaran fins al final. Tot dependrà de l’habilitat catalana per a deixar clar que, en el fons, tot continua igual, encara que arribin a celebrar un consell de ministres a Barcelona, com es rumoreja aquesta setmana.

L’operació de lífting que ja ha engegat la Moncloa, però, pot esfondrar-se ràpid. El proper 6 de desembre, en deu dies, podria haver-hi un gran acte de desobediència coordinat d’ajuntaments catalans per burlar el dia festiu i obrir les portes. Serà el primer repte per veure fins a quin punt la paciència d’Enric Millo i Soraya Sáenz de Santamaría aguanta. No podran fer la vista grossa, però si la fessin, la premsa madrilenya ja s’ocuparia de pressionar fins a redreçar la situació i d’esguerrar la nova estratègia de Rajoy. I així, la derrota unionista encara estarà més a prop, perquè no hauran convençut ni els processistes, ni els indecisos, ni els corresponsals internacionals.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut