Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Calorada a Madrid el 9N

|

- Publicitat -

Ja fa mesos que advertim que aquesta tardor seria calenta. I no ens vam equivocar: les temperatures durant l'octubre han passat dels 30 graus a molts punts de Catalunya, fins i tot durant la segona quinzena del mes. La sensació d'estiu encara persisteix, i la xafogor és molt present arreu del país. Sobretot, a les reunions dels partits polítics catalans i als carrers del país, on la població bull per reclamar unitat i poder votar. Ara bé, serà a Madrid on es visqui la sufocació més gran de la tardor el proper 9 de novembre. Han tret ferro a totes les manifestacions, i ignoraran o trauran legitimitat a la votació, però 2 o 3 milions d'independentistes corroborats per observadors internacionals els pot provocar una bona suada aquella nit.

I és que no és vinculant, no hi ha cens, no hi ha hagut campanyes del Sí i el No, però el 9N hi haurà una votació digna. El 99,9% de persones podran emetre la papereta al seu poble. Només nou petits pobles s'han quedat fora per tenir majories contràries al dret a decidir o per dificultats logístiques. Més de 1.200 locals que allotjaran més de 6.000 urnes maximitzaran la participació tenint en compte les traves espanyoles. Són garanties suficients no per treure conclusions sobre què pensa tota la ciutadania sobre el futur del país, però sí per comptabilitzar per primera vegada la gent que vol marxar d'Espanya.

Publicitat

D'acord, l'executiu de Mas ha passat de posar pegues i haver de ser arrossegat per organitzar una consulta, a pregar a la resta a donar suport a la seva consulta per salvar la legislatura. D'acord, el 9N només serà una primera volta d'un plebiscit que s'ha de completar amb unes eleccions anticipades. Però, abans que això no passi, poden aparcar tots els partits les reivindicacions de comicis fins el dia 9 per la nit i remar tots per un èxit d'aquí a 18 dies, com ja fa la CUP? La reunió de Mas i Junqueras d'aquest dimecres sembla que ha anat en aquest sentit, ara resta només la descol·locada ICV, reunida aquest dimecres fins ben entrada la nit. El procés necessita que el que hagi d'esclatar ho faci quan els 1.240 locals de votació estiguin tancats.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut