Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

CDC, ERC, ANC, Omnium i AMI signen el full de ruta per la independència de Catalunya

|

- Publicitat -

Sense fer soroll, amb la caverna il·lusionada pensant que el sobiranisme va de baixa gràcies al darrer CEO, i la premsa i les tertúlies catalanes despistades altre cop en la teranyina del debat sobre llistes unitàries sí/no; Catalunya fa un pas més endavant amb la signatura d’un preacord entre CDC-RCat, ERC, ANC, Òmnium i AMI, que pretén proclamar la independència de Catalunya, tal i com faran constar els partits que es presenten com a primer punt del seu programa electoral el setembre.
 

El text serà efectiu una vegada el president Mas convoqui formalment les eleccions del 27 de setembre. Mentrestant, hi haurà temps perquè els actors que encara no han signat se sumin: la CUP és el principal objectiu de les negociacions que s’estan duent a terme ara mateix. També es busca l’entrada de MES, i no es descarta del tot UDC que tindrà màxima pressió en el referèndum intern que està preparant. De la lectura del document, se n’extreu que les plebiscitàries es realitzaran tal i com va prometre el president Mas i Oriol Junqueras el gener, amb llistes separades, per la qual cosa el debat tòxic sobre llistes queda clausurat.
 

Publicitat

El document tapa la boca de tots els escèptics fins ara: en un termini de 18 mesos, si les eleccions són guanyades pel bloc independentista, hi haurà una Declaració Unilateral d’Independència al primer ple, com va passar amb la Declaració de Sobirania, i després s’iniciarà el període de negociacions amb Espanya i el món a la vegada que s’aniran activant i culminant les estructures d’Estat pendents. L’altre dia ja dèiem que la notícia sobre la creació de la Hisenda pròpia prevista per ser activada d’aquí a un any implicava que durant aquest temps hi havia d’haver enmig una DUI.
 

Els 18 mesos s’aprofitaran per iniciar una Convenció Constitucional Catalana, que serà el procediment obert per redactar la nova Constitució de Catalunya que haurà de ser finalment referendada pel poble, que si vota ‘Sí’, donarà lloc a la proclamació del nou Estat. Catalunya posa la directa i obre finalment la finestra de l’esperança real al poble.
 

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut