Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Com queden les fitxes després de la Diada (1)?

|

- Publicitat -

Dia de soroll, molt soroll. La majoria de diaris i tertúlies catalanes valoren de manera positiva la Diada independentista, emfatitzant el mèrit d’aguantar la pressió al carrer durant cinc anys i remarcant la unitat del moviment, que gairebé obliga els polítics a anar també de la maneta. Pel que fa als espanyols, són gairebé unànimes les ganes de minimitzar la jornada, tot i que per algun motiu estrany l’independentisme ha ocupat i ocupa portades de tots els grans diaris.

Es basen en dades de participació que ratllen el milió entre tots els municipis -540.000 persones ocupaven Barcelona segons la Guàrdia Urbana- rebaixades a menys de 400.000 en total segons la delegació del govern espanyol. Ara bé, els mitjans internacionals no han caigut a la trampa i han optat per evitar massa xifres confuses per oferir imatges, que en aquest cas valen més que mil paraules.

Publicitat

A més, desenes de capçaleres d’arreu del món tornen a posar el focus a Catalunya, ja que resten a l’espera de mitjans de 2017, quan hi ha d’haver la votació final i la independència, segons recullen. Un extrem que s’hauria de confirmar en poques setmanes. I és que la Diada ens deixa a les portes d’una tardor clau. Però com arriba cadascú als mesos clau? Avui analitzem Carles Puigdemont en el primer d’una sèrie d’articles:

President Puigdemont: està en molt bona posició per fer allò que la CUP volia aconseguir fent fora Artur Mas de la presidència, és a dir, eixamplar el moviment. De moment, els cupaires es reuneixen abans amb ell que amb Junqueras pels pressupostos, senyal que se’n fien més. A més, té bona química amb Ada Colau. És possible que si el seu predecessor estigués encara a la presidència, l’alcaldessa de Barcelona no hauria assistit ahir a la marxa.

Puigdemont torna a obrir l’opció de demanar un referèndum a l’Estat. No ens posem nerviosos: si ho fa abans del termini de 18 mesos quan hi hagi nou president espanyol –paral·lelament cal avançar en la desconnexió–, farà bé per cobrir-se les espatlles i deixar encara més sense arguments els comuns. Si els uneix a la causa, posarà a la butxaca una majoria absolutíssima de ‘sís’ el dia que es posin les urnes. De moment té bona imatge, actitud pactista, però necessitarà fermesa quan s’hagi de desobeir. Ningú dubta que no li tremolarà el canell. Que segueixi així, i que pressioni els del seu voltant perquè també es mostrin ferms quan toqui. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut