Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Comença la disbauxa

|

- Publicitat -

Amb la investidura del candidat popular, Mariano Rajoy, en marxa i la Diada a la cantonada, els independentistes i els comuns s’han començat a excitar a mesura que han anat tornant de les vacances. Mentre Rajoy s’esforça a intentar convèncer ningú amb el seu discurs d’investidura, a Catalunya tots estem pendents de què passarà amb la Qüestió de Confiança i, ara, amb qui anirà a totes les Diades que s’han organitzat.
 

A més a més de l’acte oficial (la clàssica ofrena a Rafel de Casanova per part del govern català, institucions i entitats rellevants del país), l’ANC i les entitats independentistes han organitzat una altra vegada un nou acte unitari, aquest cop descentralitzat en cinc punts del territori: Berga, Salt, Lleida, Tarragona i Barcelona. El desgast dels darrers temps s’ha notat en les inscripcions a l’esdeveniment. La gent troba que és el moment de la política i aquesta no acaba de satisfer els desitjos expressats el 27S. Tanmateix, la participació de la gent es preveu enguany molt superior en comparació a la resta de Diades que es muntaran.
 

Publicitat

Enguany hi haurà la Diada dels comuns, un acte que pretén ser també unitari convocat per En Comú Podem a Sant Boi de Llobregat, coincidint amb el 40è aniversari de la manifestació que va fer famós el lema “Llibertat, amnistia, Estatut d’Autonomia”. Molta gent els ha criticat per contraprogramar, però en realitat aquest acte es celebrarà al matí i no destorbarà la Diada de la tarda. També s’ha criticat que els liles segueixen encallats en aquella època i l’Estatut d’Autonomia, la política del peix al cove i les reivindicacions progres. El país certament ha fet un tomb cap endavant, però està molt bé que hi hagi aquesta pluralitat.
 

En primer lloc, com a toc d’atenció a l’independentisme: si no espavilem a entendre’ns en la manera com culminem el procés, la independència se’ns escolarà entre els dits i Catalunya perdrà l'oportunitat més clara de la seva història. D’altra banda, els comuns no fan més que tornar a defugir el debat independentista però d’una manera intel·ligent: comptant-se a l’hora de convocar una manifestació tal i com sempre demanàvem quan dèiem al PSC per què no munteu una manifestació reclamant el federalisme i us compteu?. Doncs això. El problema és que això ha fet florir novament més contradiccions en el sí dels comuns: EUiA ha anunciat que assistirà oficialment als actes de l’ANC, i Xavier Domènech també. El candidat d’ECP serà present també a la Diada de Sant Boi al migdia. Tant EUiA com Domènech aniran als actes de l’ANC amb tota la crítica del món, mentre que ICV només serà a Sant Boi i Podemos decidirà segurament en funció del que acabi fent Ada Colau.
 

Aquesta disparitat en realitat és bona, els comuns no poden resistir-se a decidir en un enfrontament a mort contra l’eternitat. Seran aquí i allà, alguns per creença i d’altres per despistar però si JxSí i la CUP assoleixen el pacte definitiu, el gran moment s’acosta.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut