Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El 9N serà possible gràcies a Francisco Franco

|

- Publicitat -

Faria molt riure que el Consell d'Estat o el Tribunal Constitucional no seguissin el joc al govern espanyol i no suspenguessin el 9N. La probabilitat que això passi, però, és mínima, ja que ja fa temps que totes les institucions estatals funcionen a l'uníson per defensar a qualsevol preu la integritat d'Espanya. Tot i això, encara faria més riure que suspenguessin la consulta però no la poguessin aturar físicament. Tenint en compte que el TC es reunirà dimarts dia 4, dia en què podria prohibir els plans de Mas, només tindrien cinc dies per frenar uns procediments  que ja estaran massa avançats. El govern català està a punt de fer públic quines tasques ha de fer cada voluntari i quins són els 1.317 locals de votació arreu del Principat -l'equip d'Ortega va assegurar que ambdues coses es desvetllarien aquest dimecres-, això seria més probable.

Una vegada tothom sàpiga què ha de fer el dia 9, l'Estat només ho podria parar tot de manera matussera, a la força. Excepte si el govern català torna a baixar-se els pantalons, única cosa que no faria gens de gràcia. Més que mai, la unitat d'acció política a Catalunya és important en aquesta repetició del que va passar fa un mes, i la recepta d'aparcar-ho i tot i bolcar-se en la jornada de participació ha de continuar. Això també val per Esquerra, que aquest dimarts ha tornat a demanar eleccions immediates.

Publicitat

Tot i que l'executiu Mas es va tirar massa aviat enrere quan va arribar el primer embat espanyol, fins i tot una desobediència no hagués garantit la votació. Els procediments anaven endarrerits i alguns ajuntaments no garantien donar suport a la Generalitat si s'actuava a banda de la legalitat espanyola. Ara bé, amb l'esquelet tan simple de la nova cita a les urnes, tirar pel dret seria possible –algú creu que Catalunya no pot aguantar la pressió des del dia 4 al 9 de novembre? Un cop passada la jornada, algú creu que Espanya es voldrà tacar les mans? Quin rèdit trauria de denunciar a tort i a dret? A més, mentre que la versió primera de la consulta depenia del vist-i-plau de moltes institucions i involucrava un cens complex i difícil d'elaborar, el nou 9N només requereix del DNI. Si Espanya fos un Estat on no és obligatori posseir un document d'identitat (com el Regne Unit, Dinamarca, Noruega o Austràlia), la dificultat hagués estat molt més gran. En l'any del 70è aniversari de la introducció del DNI pel règim de Francisco Franco, el dictador pot haver fet un favor pòstum al procés. Gràcies, Caudillo!

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut