Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El besamans més agre

|

- Publicitat -

Doncs sí, en ple segle XXI encara es reten cerimonials que recorden els vassallatges medievals. Li’n diuen besamans i avui n’hem vist un de tants al Palau de la Música Catalana. Per modernitzar l’acte, avui se li’n diu recepció reial. Així que, efectivament, un monarca segueix essent el protagonista d’aquest tipus de cerimonial de submissió entre autoritats. El rei ve a visitar la colònia o el territori, i els pobres desgraciats que viuen allà l’han de rebre amb tot el barroquisme possible, per tal de quedar bé amb la Corona i a veure si així se’n guanyen la simpatia i algun que altre privilegi.
 

Però a la Catalunya ocupada del segle XXI aquest vespre hem presenciat un acte de dignitat en la inauguració del Mobile World Congress que s’ha produït al Palau de la Música Catalana, on s’ha celebrat un sopar entre les autoritats convidades. El besamans, l’acte protocol·lari previ al convit, ha evidenciat que ni l’Ajuntament de Barcelona, ni els alts càrrecs de la Generalitat, ni la primera autoritat del país, el president del Parlament ara mateix, han concedit aquesta nova llepada al rei espanyolL'han plantat. A fora, milers de persones del poble secundaven aquesta actitud oferint al monarca, que el 3 d’octubre va ‘declarar la guerra’ a Catalunya, una espectacular xiulada i cassolada que demostra al rei espanyol, que ha tingut alguna dificultat per arribar, que no és benvingut a Catalunya. A hores d'ara encara estan esperant a què surti del sopar cassola en mà. Fins i tot ha ressonat l'Himne de Riego, que de ben segur haurà estat del grat del bon rei Felip VI, el “preparat”.
 

Publicitat

Només faltaria. Catalunya és republicana, independentment que tots els republicans siguin independentistes o no. Abans dels fets d'octubre, només 2,3 persones de cada 10 donaven suport al rei espanyol, segons el CEO. Els Mossos d’Esquadra deuen haver lamentat profundament haver de fer el trist paper que han hagut de fer per contenir amb càrregues els ciutadans que fa mig any els omplien els cotxes de clavells. La policia catalana, sota les instruccions del 155, ha hagut d’acordonar tot el passeig de Via Laietana per evitar l'acció d'uns Comitès en Defensa de la República que han plantata cara, al carrer. Fora els llaços grocs, fora el ploriqueig, passem a l’acció.
 

Al matí, l’ANC ha celebrat l’Assemblea General Oberta anual, on s’ha aprovat l’enèsim full de ruta en què es crida al desenvolupament de la República. Fulls de ruta que, tot sigui dit, han acabat essent paper mullat gairebé sempre, i més ara que l’entitat va perdent poder d’atracció. La gran novetat d’aquesta assemblea ha estat la convocatòria d’una manifestació per l’11 de març, que se celebrarà una setmana abans de la que hi haurà per l’Escola Catalana. Carles Puigdemont ha enviat un missatge en vídeo en el qual ha dit que mai abandonarà el projecte, i que Catalunya “mereix” esdevenir una República. “Mereix”, però no és. Malament.
 

Serà difícil, però Catalunya encara compta amb la gent, el valor més important i que manté la flama ben viva. Només la lluita de la gent, com la que hem vist avui en la visita del monarca, mantindrà l’esperança. I Felip VI? El rei, i la vicepresidenta Soraya Sáenz que l’acompanyava somreien davant els convidats els vassalls afins, però en el cas de Soraya el gest es feia més forçat. Les quatre paraules en català pel Telenotícies del rei no ens convencen. Potser aquesta dominació gairebé demolidora amb una contestació tant gran de la gent se’ls està fent llarga i incòmoda. Quantes vegades més vindrà el rei dels espanyols a Catalunya?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut