Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El camí de les lleis que han d’acabar amb la Catalunya espanyola es comença a desvelar

|

- Publicitat -

El misteri més gran de tots en aquest procés encara continua després d’anys d’espera: el ‘com’. Com es portarà Catalunya cap a la independència sabent, des que tot va començar el 2012, que el referèndum pactat és impossible? S’han fet múltiples fulls de ruta, s’han intentat alguns camins, com el de la consulta del 9N, i l’actual és lleis de desconnexió més plebiscit unilateral. Això és fàcil de dir, però difícil de fer, però tanmateix, aquest divendres s’han començat a saber detalls sobre com s’està preparant de la mà de Quim Arrufat.

L’exdiputat de la CUP ha explicat que la feina dels ponents de la llei de transitorietat acabarà abans de finals d’any, però que no es durà immediatament al registre del Parlament. Es tracta de preparar-ho tot al màxim per endarrerir les accions d’impugnació de l’Estat fins que la desconnexió ja estigui madura. A més, Arrufat ha explicat que quan s’aprovin els tres famosos textos legals (transitorietat, hisenda pròpia i seguretat social), no entraran en vigor automàticament, sinó que hi haurà una clàusula on s’especificarà que només ho faran si el ‘sí’ guanya al plebiscit. De fet, només entrarà en vigor la part on es reguli el referèndum.

Publicitat

Es tracta d’una guerra d’estratègies subterrànies, en les quals cada actor del bàndol sobiranista també juga el seu paper. A partir d’ara, la coordinació ha de ser majúscula, més que mai, i sembla que en el camí cap a la consecució de les tres lleis la connexió és total. Ara només falta que la boirina que comentava el Dietari l’altre dia fos fugissera o, fins i tot, inexistent. Mentrestant, la tensió entre la societat civil i el fer bullir l’olla ha de continuar.

És per això que avui, en el primer Barça-Madrid de la temporada de futbol, l’acció sorpresa presumptament de l’Assemblea de mostrar una pancarta independentista mentre sonava l’himne i les graderies creaven un mosaic ha estat brutal. El ‘Welcome to the Catalan Republic’ en un dels aparadors mundials més incomparables és només un altre símptoma del que ha de venir. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut