Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El dia 28

|

- Publicitat -

A quatre dies per la declaració d’Homs al Tribunal Suprem, per la seva participació i implicació en el 9N, avui hem sabut que el TSJC ha desestimat els recursos de Mas, Ortega i Rigau per la mateixa qüestió. Els recorda que els càrrecs que s’imputen són per desacatament al Tribunal Constitucional. Ahir també el propi TC deia que abans de sancionar Forcadell volien resoldre l’assumpte de si la darrera reforma exprés del Constitucional (la que li atribueix poders d’aplicació sancionadora), era Constitucional o no, i que de la presidenta del Parlament diran quelcom d’aquí a 4 o 5 mesos. Francesc Homs, el líder del PDC a Madrid, ha estat oficialment rebut per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, que li han transmès el seu suport.
 

I així ens anem acostant al 28 de setembre, la data triada pel president Puigdemont per presentar la Qüestió de Confiança. Amb el vot de la CUP assegurat, el president intentarà no fer massa llenya de l’arbre caigut, i ha promès fer un cop d’ull al futur i esclarir per on anirà el projecte polític independentista el proper any. Serà transcendent que Puigdemont esclareixi finalment com es pensa arribar a la independència.
 

Publicitat

Això és important, perquè l’impàs en el qual ens trobem ha deixat moltes ombres de dubte. Depèn a qui es pregunti, hi haurà un partit que creu que el procés s’ha de culminar d’una manera o d’una altra, i sense algú que aglutini totes les idees i en faci una síntesi que esdevingui el full de ruta definitiu, això pot acabar essent letal pel projecte. Durant aquestes darreres setmanes la CUP ha fet alguns gestos d’aproximació, el darrer, la marxa del seu referent en matèria econòmica, Josep Manel Busqueta, que havia frustrat les negociacions pressupostàries anteriors i s’havia pronunciat diversament en contra del pacte amb JxSí, o de la presència de la pròpia CUP en “la merda del Parlament” (tot i haver-ne estat diputat).
 

Així que amb la confiança de la CUP en el president, i les negociacions pel pressupost, el president ha d’exercir el paper que li correspon proposant un full de ruta de consens que ens serveixi per acabar d’enllestir els pilars bàsics del nou Estat, i, finalment, desconnectar.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut