Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El funambulista Junqueras

|

- Publicitat -

Aquesta setmana Oriol Junqueras ha estat notícia per una reunió que va celebrar a Barcelona amb el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos. La trobada va despertar suspicàcies de gent tant d’un bàndol com de l’altre que no n’entenia el motiu. Fins i tot, gent de tot Espanya, mitjançant Twitter, van llançar una campanya per burlar-se del gest suposadament contradictori a voler desconnectar. És clar: què hi fa un independentista en ple procés de transició 'pidolant' a Madrid rebre diners?

En primer lloc, Junqueras no està demanant almoina, només demana el mínim del que li pertoca a Catalunya. En una entrevista a RAC1, ha explicat que estem pagant 380 milions d’euros en interessos del FLA, una quantitat més de 100 milions superior al pla de xoc que vol impulsar Junts pel Sí. A més, durant aquest 2016 els interessos que reclama Espanya són del 0,834%, quan el preu del diner fixat pel BCE era del 0,05% fins aquesta setmana, cosa que vol dir que l’Estat infla el preu que ha de pagar Catalunya 16 vegades més del preu d’origen. La xifra és més aberrant des d’aquest divendres, en què Frankfurt baixa els tipus d’interès al 0%.

Publicitat

Junqueras també ha recordat que el govern espanyol deu 1.400 milions a la Generalitat en matèria d’impostos pagats que s’han de retornar, una xifra admesa pel propi ministre Montoro. La quantitat està pendent des de gener de 2014 però, per un càlcul a la baixa dels ingressos fiscals que la Generalitat havia de fer aquell any, van quedar pendents i s’han d’abonar en dos anys com a molt. De moment, ja han passat, i el titular d’Hisenda ja ha dit que fins el juliol no mouran un dit per complir les obligacions.

En segon lloc, l’actitud de Junqueras no és criticable perquè els diners es necessiten. El vicepresident del govern català té un repte gegantí davant, gairebé equivalent al de la independència. Ni més ni menys, és el d'aconseguir recuperar al màxim les finances catalanes per poder fer una política com més social possible amb l'objectiu d'eixamplar el sobiranisme. I una de les vies és, ara per ara, seure amb Espanya, que és qui gestiona el 95% dels impostos que paguem a falta d’enllestir la desconnexió i l'únic a qui el propi Estat deixa que demanem deute. És per això que durant l’entrevista a RAC1 ha anat amb peus de plom, amb voluntat clara de no trepitjar cap ull de poll, perquè la idea és clara: anar ‘de bones’ per treure el màxim de rèdit economic de l’Estat –tot i que pertany als catalans- mentre es munta la independència. Junqueras ha de ser a partir d'ara un funambulista, i en pocs mesos encara més perquè haurà de convèncer la CUP de votar els pressupostos. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut