Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Govern del Regne d’Espanya dóna el tret de sortida a la via unilateral

|

- Publicitat -

El president del Govern d’Espanya, Mariano Rajoy, ha respost de manera immediata a la carta que li adreçava ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Segurament ho ha fet fins i tot abans de rebre-la físicament, però ja saben que amb les noves tecnologies, la carta arriba abans per Twitter que per via postal tradicional.

El joc recorda vagament a les cartes que es van intercanviar Artur Mas i Mariano Rajoy pel 9N. En aquell moment però, la determinació no era tant clara i l’ambigüitat donava pas a la desconfiança. Mas va trigar setmanes a enviar la carta, i Rajoy encara més a respondre-la. Ara mateix però el context és completament diferent. La Generalitat ha aconseguit espantar l’Estat i fer que mostri les seves debilitats i pors en diverses ocasions.

Publicitat

És per això que Rajoy ha respost amb una missiva que empra un to proper a l’amenaça i amb uns termes poc amables, malgrat la formalitat. El límit de tot diàleg és «el respecte a la sobirania nacional i a l'estat de dret que regeix el nostre país». El president espanyol diu que una negociació bilateral entre ambdós governs podria «furtar» els drets del poble espanyol, i que «vulneraria el nucli essencial de la Constitució». Les mencions a l’ordenament constitucional com a font de l’Estat de dret són constants.

Rajoy torna a demanar a Puigdemont que vagi al Congrés i intenti convèncer-los, sense mostrar cap voluntat d’entesa, o sigui, deixant entreveure la trampa. Coneixedor que la Generalitat no picarà, demana al president català que no continuï endavant amb la «greu amenaça a la convivència i l’ordre constitucional».

Amb aquesta resposta s’obre automàticament el camí de la unilateralitat. Ja no hi ha més passos possibles per l’acord. Toca seguir ascendint i mostrar la màxima capacitat de resiliència a tots els atacs que vindran. A primera hora del matí en teníem un de nou des d’una altra portada d’El País, que s’està cobrint de gloria aquesta setmana. En el titular deien que el Govern espanyol està disposat a tot per impedir el referèndum català, mentre que al subtítol deixa exactament això: «L'executiu assegura que farà ús de qualsevol instrument al seu abast per evitar el cost d'imatge mundial de la presència d'urnes a Catalunya». Així que posar les urnes perquè la gent voti és donar mala imatge? El plantejament és tant absurd que cal riure, perquè si no, ens tornaríem bojos.

També podem riure, o plorar pel plantejament  que ha fet avui Podem Catalunya de la consulta interna perquè la militància decideixi el posicionament sobre el referèndum unilateral. Diem «decideixi» per dir alguna cosa, perquè la direcció ja ha recomanat la segona opció de les tres que es podran escollir, que són les següents:

-Rebutjar una consulta que no sigui acordada

-Fer un nou 9N

-Referèndum unilateral, sempre que compti amb una participació massiva

La direcció s’inclina per fer un 9N, i hi dirigeix la militància, com si es tractés d’una dictadura comunista. Aquesta és la nova manera de fer que els diferenciava dels comuns? Per què no es dóna llibertat de vot o es dóna suport al referèndum unilateral? Per què tantes pors a perdre vots? Dir que s’acceptaria un referèndum unilateral si hi va a votar molta gent també depèn de la seva implicació. No pots condicionar el suport a una cosa esperant a després que es produeixi.

I fer un nou 9N, després de passar-se tota la legislatura dient que si no es feia un referèndum «amb totes les garanties» no tenia cap sentit perquè ja ho vàrem fer… demostra que el compromís amb les aspiracions del 80% de la ciutadania de Catalunya és nul. Potser per això Fachín és tan discutit a nivell intern fins a tal punt que una part del partit ha marxat unilateralment a engruixir Catalunya en Comú.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí[soliloquy id=”226150″]

Publicitat

Opinió

Minut a Minut