Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El govern espanyol ja preveu celebració efectiva de l’1-O?

|

- Publicitat -

Un Mariano Rajoy amb lumbàlgia s'ha plantat aquest dilluns al Palau de Marivent de Mallorca per fer la tradicional trobada amb el Rei d'Espanya i actualitzar-lo sobre la situació. A la roda de premsa posterior a la reunió ha dedicat força estona a parlar sobre Catalunya, cosa que fa pensar que ha estat un dels temes estrella amb Felip VI. El president espanyol ha confirmat que recorreran la llei del referèndum si la mesa del Parlament la tramita. A més, ha confirmat que el 15 de setembre serà al Principat per participar en una escola d'estiu del PP. Just el dia en què està previst l'inici de la campanya electoral per l'1-O. 

 
De fet, el Partit Popular no només estaria coent un desembarcament a Catalunya aquell dia, sinó també alguns dies abans de la jornada electoral. El pretext? La celebració dels 40 anys d'història de la formació. Una conferència de García Albiol i diversos actes pel territori abans de la Diada completarien les accions, que ja s'han afanyat a dir que no formen part de cap campanya del No. Amb tot, són senyals que, juntament amb la reunió que Rajoy trama amb Trump, fan pensar a alguns que l'establishment espanyol ja assumeix la votació. Un altre indici va ser les declaracions de la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que vaticinava que hi haurà “recompte”. 
 
Per una banda o altra, la campanya s'acabarà animant, però l'ANC vol fer-ho ja. És per això que s'ha mobilitzat aquest dilluns a l'Aeroport de Barcelona, on fa dues setmanes que una vaga del personal del control de seguretat causa retards d'escàndol que ha fet perdre el vol ja a centenars de persones. La infraestructura és d'Aena, que depèn del govern espanyol. Així, el malestar dels treballadors d'Eulen, l'empresa a la qual s'ha externalitzat el servei, respon en última instància a Aena. El mateix comitè de vaga assenyala l'empresa pública espanyola de permetre que alguns treballadors cobrin 900 euros i facin hores extres fins a fer jornades de 16 hores. 
 
És en aquest context que l'ANC ha anat a El Prat a dir que la situació és resultat de la gestió espanyola. Ara falta per saber si els empipadíssims passatgers, tant catalans com estrangers, captaran el missatge que hi ha darrere. En qualsevol cas, però, es tracta d'un moviment hàbil i un petit gol als de Rajoy. Les campanyes específiques a llocs i moments específics poden resultar a aquestes alçades més eficients que un macroacte multitudinari. 

Article escrit  per Guifré Jordan

Publicitat

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut