Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El PNB torna a triar els milions per davant de la dignitat

|

- Publicitat -
El Govern es farà esperar uns dies més. Quim Torra ha posposat la presa de possessió dels consellers, davant el bloqueig espanyol. El president ha demanat a la Comissió Jurídica Assessora buscar la via per fer efectiu el nomenament dels consellers que va fer dissabte passat. Una tasca que no s’aventura gens fàcil per aquests serveis legals. Mentrestant, el govern espanyol també està analitzant la situació i pensant com pot justificar el bloqueig continuat de la publicació al DOGC dels nomenaments. Tot pot quedar encallat uns quants dies, i el que fa més por: ara no hi ha ‘deadline’. Tornem a ser al llimb. 
 
L’estratègia rere tot plegat del president Torra i de Junts per Catalunya és buscar encara més arguments perquè en un futur els tribunals internacionals enfonsin l’Estat. En un futur molt llunyà, és clar. Volen forçar Madrid a fer passos per barrar el pas als consellers empresonats, tot manllevant-los els seus drets polítics. I Madrid busca poder-s’ho estalviar. Tothom es mira de reüll mentre passen els dies – i el 155 continua. 
 
L’altre punt d’interès avui era el Congrés dels Diputats, a Madrid. El PNB tenia a les seves mans la legislatura espanyola amb la votació final avui dels pressupostos generals de l’Estat. I tenien un dilema sobre la taula: donar suport al partit que encara manté el 155 sobre Catalunya, a canvi d’uns sucosos milions, o bé donar una bufetada plena de dignitat a Rajoy a canvi de perdre aquests milions. Tenint en compte la trajectòria històrica del PNB de peix al cove inamovible, quin camí hauran agafat? Evidentment, el de sempre, les engrunes, les promeses de milions (a banda d'un míser augment de les pensions), en lloc de la dignitat i un missatge seriós contra el 155. 

 
Els plans del PNB eren clars: fer el discurs anti-155 durant mesos i acabar aprovant els pressupostos argumentant que com a mínim la suspensió de l’autonomia s’ha acabat. No obstant, els lentíssims ‘timings’ de la política catalana han jugat una molt mala passada als bascos, a qui se’ls ha vist el llautó de manera descarada. El PNB ha arribat al cap del carrer després de treballar-se els 580 milions d’euros que s’embutxaca des de l’octubre. Urkullu va ser un dels que va intentar mediar entre els governs català i espanyol uns dies abans de la declaració d’independència per fer-la descarrilar, a canvi de la no-execució del 155. És clar, pensant ja en evitar el dilema en el qual s’ha acabat trobant avui. És clar, volien evitar el dilema perquè, des del primer dia, ja sabien què triarien entre diners i dignitat.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut