Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El pou on s’estan enfonsant Montoro i Llarena

|

- Publicitat -

El jutge Llarena ha incrementat la xifra suposadament malversada pel govern de la Generalitat d’1,6 a 1,9 milions d’euros. I ho ha fet avui, després que la Guàrdia Civil hagi fet un nou informe amb suposades noves proves. Tot plegat, enmig de la polèmica sobre l’existència d’un delicte de malversació. Els jutges alemanys de moment tanquen la porta a la rebel·lió, així que l’Estat està fent tots els esforços possibles per demostrar com a mínim la malversació, l’altre crim pel qual demanen extradir Puigdemont i la resta de consellers a l’exili. Ara bé, tenen un problema: no hi ha hagut manera que Montoro hagi trobat rastre del referèndum a les finances catalanes.

El jutge va demanar ahir al ministre que justifiqués les declaracions a la premsa on deia que ni un euro s’ha gastat en la votació per la independència. Una petició ja per si una mica estranya: ha de demostrar ara Montoro que no hi va haver irregularitats a les arques públiques? No hauria de ser al revés? Normalment, el que s’ha de demostrar són els delictes, però aquí tot funciona al contrari del sentit comú. En qualsevol cas, Montoro continua dient que no es va gastar ni un duro de l’erari públic català l’1-O per un motiu ben senzill: ell feia un control exhaustiu de les finances de la Generalitat des de juliol. Així, si hi va haver alguna irregularitat no detectada per Montoro, ell també és culpable.

Publicitat

De fet, en poques hores tot ha escalat i Ciutadans ja vol treure rèdit. Com voltors, estan esperant qualsevol error del PP per cruspir-se’ls. Arrimadas ja ha dit que Montoro potser està intentant amagar una mala gestió, i Rivera ha demanat compareixeça urgent del ministre. L’últim escalafó d’aquest sector reaccionari, Vox, ja està estudiant possibles accions penals contra Montoro. Tots plegats, es podrien encabir en l’escola Losantos, que se situa a la dreta de la dreta i carrega amb força contra un govern que no podria haver respost de manera més contundent contra l’independentisme. Bé, sí, podria haver tret els tancs. Però de moment és l’única carta que es guarden.

De tots els atacs, el departament de Montoro es defensa refermant-se amb la seva posició però és clar, sense descartar la malversació. Segons un dels seus alts càrrecs, malversació podria ser obrir locals públics o fins i tot tenir el llum encès l’1 d’octubre. Qualsevol cosa serà bona perquè Llarena condemni els consellers destituïts, però serà suficient per les justícies internacionals?

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut