Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El primer partit de futbol oficial Espanya-Catalunya

|

- Publicitat -

No podia faltar a la tradició. La final de la Copa del Rei de futbol disputada aquest diumenge s'ha saldat, com en sis dels últims vuit anys, en xiulada eixordadora de l'himne d'Espanya. Aquesta vegada hi ha hagut més obstacles que l'any passat per sentir-la, ja que la megafonia del Vicente Calderón estava a tot drap quan va sonar la 'Marcha Real', i la realització va evitar enfocar la meitat de l'estadi que estava xiulant i mostrant estelades. En lloc de punxar el que estava sent notícia, el senyal internacional, ofert per Mediaset, es va limitar a mostrar els Reis, els jugadors i l'afició sevillista, amb una quantitat ingent de 'rojigualdas'.

La voluntat d'amagar el problema independentista obsessiona determinats sectors de l'Estat, que ja van intentar prohibir les estelades i aquest diumenge les han intentat vetar. Sense èxit, per descomptat. Fins i tot el 'Wall Street Journal' ha inclòs un aficionat blaugrana amb una estelada entre les fotos més destacades de diumenge a nivell mundial.

Publicitat

Malgrat que els comentaristes de Telecinco tapessin la xiulada parlant per sobre de l'himne, cosa que feia difícil als espectadors de l'Estat apreciar el gest de la graderia blaugrana, és cec qui no ho ha volgut veure: aquest diumenge el partit no semblava confrontar els principals equips de futbol de les ciutats de Sevilla i Barcelona, sinó que semblava un enfrontament entre les seleccions nacionals d'Espanya i Catalunya. No semblaven dos equips del mateix estat que juguen sota l'aixopluc de la mateixa federació i de la mateixa monarquia. Només el Sevilla semblava fer-ho, tant és així que la realització només va enfocar l'afició del conjunt andalús quan sonava l'himne, cosa típica en els partits de seleccions.

I és que just abans del partit, un pla general de l'estadi era espectacular: en parts gairebé simètriques, les graderies es dividien entre una gran massa de colors blanc, vermell i alguns sectors grocs (colors del Sevilla i algunes banderes espanyoles), mentre que l'altra era blau fosc combinat a gairebé parts iguals amb el groc, quedonaven crèdit de l'exagerada quantitat d'estelades.

I per què, tantes? Per una raó: la provocació de la delegada.Les aigües estaven molt tranquil·les abans de la intervenció de la representant del govern a Madrid, filla d’un franquista per cert. Això també és extrapolable a Catalunya. Encara hi ha gent que s’estranya de l’auge i el manteniment d’un gran nombre d’independentistes al país, iencara no s’adonen que potser la primera raó no surt del Principat, sinó de la deriva anticatalana que es propaga des de l’Estat.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut