Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El procés no morirà perquè un altre partit s’autodestrueixi

|

- Publicitat -

Ja ho deia el Dietari ahir: el procés fulmina tothom qui es posa davant i fa caure els que es mostren més ambigus i dividits internament. Esquerra va ser el precursor, però ja amb el camí definitiu cap a la independència engegat van començar a caure com mosques formacions: Iniciativa, Unió, el PSC, la Convergència pujolista… Tots els qui intentaven mantenir-se sense acabar-se de definir, o aquells qui intentaven abraçar tant els uns com els altres, es veien engolits pel remolí sobiranista. Just el que li passa a la CUP, que es va vendre com l’accelerador del procés abans del 27S i després ha actuat en direcció contrària.

Dels partits que han anat caient, alguns s’ha pogut refer amb algunes concessions, com Convergència, que encara manté la presidència del país però sacrificant el seu màxim actiu. També és el cas d’Iniciativa, que s’ha hagut de diluir en un altre remolí per resistir. Per contra, PSC i Unió estan gairebé sota mínims, amb graus diferents. La pregunta ara és: on se situarà la CUP?

Publicitat

Si bé el suport i la reputació que va assolir el seu punt màxim a meitats de 2015 és gairebé segur irrecuperable, la dimissió de sis dels quinze membres del Secretariat Nacional és l’última oportunitat perquè el sector més intransigent reaccioni. És un últim toc d’atenció perquè obrin els ulls, vegin el que tenen entre mans i canviïn les prioritats i la manera de funcionar. La primera prova serà l’acceptació d’un equip unitari, de consens i cohesionat.

Si els dos sectors no es posen d’acord, la inestabilitat interna continuarà, potser tot plegat porta la formació a votar No a Puigdemont i tot plegat pot acabar a eleccions. En aquest cas, la CUP quedarà engolida, però el procés no ha d’acabar-se obligatòriament ni per nous comicis, ni perquè un altre partit s’autodestrueixi. Potser ho han de fer tots abans no es pugui tirar endavant amb la independència. Abans d’això, però, potser la CUP optarà per reconstruir-se des del consens i l’aposta clara per la independència, com ERC. Veurem de quin costat cau la moneda cupaire aquesta vegada. 
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut