Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Procés passa de Rita Barberá

|

- Publicitat -

A Catalunya, la CUP urgeix al grup de Junts pel Sí a posar fil a l’agulla als compromisos adquirits al setembre amb la Qüestió de Confiança amb el president Puigdemont. Aquesta és la feina que pertoca com a grup de la oposició, però també com a soci per la independència a l’esquerra anticapitalista: fer d’accelerador del Procés. Aquesta actitud contrasta de manera evident amb una reticència un pèl excessiva a l’hora de donar el vist-i-plau als pressupostos, a les portes d’un Nadal que tenim la responsabilitat tots plegats d’evitar que sigui sagnant, com els darrers.

Com veuen, el procés que els catalans ens portem entre mans passa per sobre de la comèdia que ahir van organitzar els quadres del PP amb la mort sobtada de Rita Barberá. Enric Millo, el nou delegat de la metròpoli a Catalunya, es va entristir tant, que va haver d’abandonar l’entrevista que li feien als Matins de TV3. I més enllà de les llàgrimes de cocodril hi ha les teories conspiranoides. Processos judicials contra el PP lligades a una cadena de morts relacionades de les quals Rita Barberá n’és la darrera víctima. Què els suggereix?

Publicitat

Qui ja s’ha desmarcat absolutament de la possibilitat d’aprovar els pressupostos és Catalunya Sí Que Es Pot. Els comuns són els qui juguen el paper més fàcil de la legislatura, però les conseqüències del doble joc parlamentari i de discurs els poden arribar a passar factura en un moment donat. Mentrestant, la formació lila organitza manifestacions per un pressupostos socials, sense gaire afluència, però amb la voluntat de calar un missatge a la contra del Govern de la Generalitat. És el paper que li pertoca a un grup de la oposició, però en un moment en el qual el ciutadà ja sap que l’origen del problema no és a les arques catalanes… quina credibilitat els queda?

Finalment, si tenen un conflicte, o necessiten fer una petició, el millor és parlar directament amb el cap. Susana Díaz no és ‘ningú’ orgànicament al PSOE, encara, però tothom la reconeix com la líder que ha instigat el defenestrament de Sánchez i controla per darrere l’afina gestora. És per això que Miquel Iceta s’ha desplaçat a Sevilla per enraonar directament amb la presidenta de la Junta d’Andalusia, la que a data d’avui talla el bacallà al PSOE. El PSC segueix instal·lat a evitar trencar el grup parlamentari socialista, i la federació amb el PSOE, però el soci gran cada dia s’allunya més. Avui, a més, Íñigo Urkullu ha revalidat el càrrec de lehendakari amb el suport d’un PSE en minoria, i des del socialisme basc ja s’han afanyat a dir que aquest seria un gran exemple per a Catalunya. És clar, és molt fàcil donar lliçons de moralitat quan un disposa del concert econòmic.
 

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut