Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El PSC més espanyolista de la història encara fa massa pudor a català pels barons

|

- Publicitat -

Un dia després que l'esquerra espanyola hagi entomat una de les seves desfetes més grans de tota la democràcia -l'abstenció del PSOE en la investidura de Rajoy a canvi de res-, ara la pressió està en els socialistes catalans, que han reiterat que malgrat tot, ells mantindran el No al PP. El d'Iceta, una de les versions del PSC més 'venudes' a Ferraz i més submises en el tema nacional, s'està erigint en el gran heroi rebel a qui ja estan linxant els barons.

Un fet que dóna fe de fins a quin punt el PSOE ha caigut baix amb la decisió. Se'n penediran, això segur. Aquest dimarts el Rei acabarà la seva ronda de consultes, i si no hi ha sorpreses -és difícil descartar res-, proclamarà Rajoy candidat. També se sabrà el dia de la investidura, que serà interessant per copsar fins a quin punt s'esquinça el PSOE. Què votarà Pedro Sánchez? Acabaran sent valents els socialistes catalans? Quants diputats trencaran la disciplina de vot?

Publicitat

En qualsevol cas, tant si Rajoy surt escollit president com no, l’Estat no sortirà gens reforçat d’aquest episodi, encara que el PP hagi esclafat el PSOE. Així, l’escenari de feblesa espanyola arriba en el moment clau del procés, en què ja es comencen a omplir els jutjats de representants locals i nacionals catalans conscients que cal anar donant passos. Ara mateix hi ha 401 causes obertes contra càrrecs públics per temes relacionats amb la independència. La majoria, ordenats per la delegació del govern espanyol al Principat, per no penjar la bandera espanyola a l’Ajuntament, pagar la quota a l’AMI o bé obrir el 12 d’octubre.

I entre els 401 processos –inclosos els que es desprenen del 9N o de l’actuació de Carme Forcadell com a presidenta del Parlament—, hi ha els de dos cupaires que s’estan fent famosos: l’alcaldessa de Berga Montse Venturós, que ja s’ha negat a declarar al jutjat dues vegades per fer cas omís a la petició de retirada d’una estelada en dues campanyes electorals, i el regidor de Vic Joan Coma, que aquest dilluns ha deixat plantada l’Audiència Nacional.

L’investiguen per presumpta decisió per haver cridat a la desobediència dient que per fer una truita s’han de trencar els ous. I, com no podia ser d’una altra manera, tot l’independentisme li ha donat suport en una concentració avui a la capital d’Osona. La situació genera un dubte: fins on serà capaç d’arribar el poder judicial de tot un Estat per intentar parar els peus a Coma i Venturós? Intentaran forçar que els Mossos d’Esquadra els detinguin per portar-los als jutjats? 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut