Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Sant Jordi menys literari

|

- Publicitat -

Catalunya s'inundarà de llibres i roses aquest Sant Jordi, com cada any. Ara bé, ni aquesta diada s'escapa del moment històric que viu el país, amb el Tricentenari combinat amb el procés sobiranista. La gent confia de manera excepcional en els polítics, l'expectativa és molt alta, les mobilitzacions ciutadanes han batut rècords, moltes converses del dia a dia acaben parlant-ne, l'espanyolisme té també més suport popular que mai a Catalunya -en detriment de la tercera via, hegemònica en el passat-, a Espanya i a la resta del món la gent pregunta, i l'executiu Rajoy no es prèn el rema de broma. Com no podia ser d'una altra manera, doncs, el 'gènere' que presenta més novetats no té res a veure amb literatura, sinó amb la política. Molts han cregut un llibre és la millor manera per reflexionar i debatre sobre el Tricentenari i el procés sobiranista. D'altres, han vist en aquest Sant Jordi una oportunitat única per guanyar uns calerons extra.

Els catalans s'han passat 300 anys recordant el 1714 sabent les paraules clau 'Felip V', 'setge a Barcelona', 'Rafel de Casanova', 'penó de Santa Eulàlia', 'cruel derrota', 'decrets de Nova Planta' i 'Ciutadella'. Semblava que era suficient i ja estava tot dit sobre el 1714, però no és així. L'any de la ressaca de 'Victus' es podrà reviure l'any fatídic amb '1714. Entre dos focs', de Jordi Mata; '1714', d'Alfred Bosch; 'Els herois de 1714. Els defensors de Catalunya', de Francesc Serra i Sellarès; 'Una societat assetjada. Barcelona 1713-1714', d'Albert Garcia Espuche; 'Barcelona 1714. Testimonis d'una ciutat assetjada', editat per Xavier González Toran; o 'La guerra de 1714', de Joan Esculies i Joaquim Albareda. Amb un focus lleugerament diferent, 'Les dones de 1714' de Patricia Gabancho o 'Cicatrius de 1714' d'Andreu Martín donen més voltes al capítol més recordat de la història del país.

Publicitat

Abans que tots aquests autors, però, Josep-Lluís Carod-Rovira ja va adonar-se el 2007 que el Tricentenari era a prop, i que el 2014 podia ser una bona data per recuperar la independència perduda aquell Onze de Setembre. El temps dirà si el llibre '2014', publicat aquell any i ara reeditat, va ser l'embrió o la profecia del que vivim ara. El que és evident és que amb el camí cap a la independència ja més avançat i amb la tardor culminant ben a prop, tothom s'apunta al carro.

Estan a favor de la independència? Les següents novetats segurament els plaurà: 'El cami cap a la independència', sota la direcció d'Agustí Alcoberro i Eduard Voltas; 'Como amigos', també d'Alfred Bosch -en castellà-; 'A un pam de la independència', de Vicent Partal ; '9N 2014', Jaume Barberà; 'El desafiament català', de Jaume Guillamet; 'Espanya contra Catalunya', de Jaume Sobrequés; 'Anatomia d'un desengany', de Germà Bel; 'Dons jo ara votaré sí', de Jofre Llombart; 'Per què sí a la independència? Conversa entre Muriel Casals i Carme Forcadell', d'Oriol March; 'Catorze de cara al 2014', d'Eva Piquer; 'Catalonia, next Brand in Europe', d'Albert Castellón; 'La nació necessària', de Joan Vergés Gifra; o 'Els set pecats capitals de la justícia', de Santiago Vidal.

Que hi estan en contra? Cap problema, poden optar per 'Votaré No', de Juan Carlos Girauta o 'Paciencia e independencia. La cara oculta del independentismo', de Francesc de Carreras. Encara són indecisos? Potser aquestes lectures els ajuda: 'Carta a un indecís', d'Eduard voltas o 'Sí-sí o sí-no', de Vicent Sanchis i Xavier Sardà. Els ve de gust posar-hi humor a tot plegat? 'Ser o no ser catalans. Aquesta es la qüestió', de Toni Albà o '99 coses que hem daniquilar si som independents' de Jair Domínguez són l'opció enguany.

Pel contrari, creuen que l'economia és central en tota la discussió? Optin per 'Sortir de l'euro per sortir de la crisi?', d'Antoni Soy o 'Se'n va la recessió, la crisi es queda', Alfons Durán-Pich. Que ho és la llengua per vostès? Provin 'Asfixiant llengua', de Roger Buch. Volen saber-ne més d'alguns dels protagonistes polítics, tenen 'Servir Catalunya. Artur Mas, l'home, el polític, el pensador', de Teresa Pous o bé 'Marta Rovira, cada dia més a prop', també d'Eva Piquer. I si a l'espera d'una altra manifestació massiva tenen la necesitat de recordar la Via Catalana, també hi ha el llibre ideal: '17:14 L'hora del poble. Com vam fer la Via Catalana', d'Anna Rosenfeld i Joan Serra.

Desenes de llibres sobre la independència de Catalunya fan d'aquest dimecres un Sant Jordi sens dubte diferent. Tot i això, el de l'any vinent encara pot ser més únic; segons l'ANC, la independència es podria proclamar d'aquí a 365 dies. És una previsió realista?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut