Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els ajuntaments catalans, amb ànims de contraatacar a la nova ofensiva jurídica de l’Estat

|

- Publicitat -

Ja ho va dir Rajoy fa unes setmanes: el govern espanyol està en funcions, però l’Estat no ho està. Durant els últims mesos, sobretot d’ençà de la conformació d’un nou executiu a Catalunya, la delegación del Gobierno ha tornat a la càrrega. S’ha posat a treballar en la que sembla la seva única tasca: perseguir ajuntaments independentistes. Gràcies a la connivència de tots els estaments espanyols, la Fiscalia ha demanat a l’Audiència Nacional que investigui la multitud de consistoris que, fruit d’un efecte dòmino, han fet mocions en suport de la declaració independentista del Parlament del 9 de novembre passat.

És una lluita ‘casa per casa’, poble per poble, on els Mossos actuen com a policia judicial demanant actes de plens d’ajuntaments. Tot plegat, però, resulta totalment sense sentit tenint en compte que els jutges l’únic que han fet de moment és arxivar denúncies de la Fiscalia. Un dispendi pel contribuent del qual no es traurà res, perquè a efectes pràctics són mocions simbòliques, però sí que es pretén atemorir els pobles i donar la imatge que l’Estat estarà preparat en qualsevol moment pel gran xoc.

Publicitat

Una de les accions més pintoresques en aquesta ofensiva de l’Estat –que també inclou denunciar cada vegada més consistoris per pagar la quota a l’Associació de Municipis per la Independència- és la imputació d’un regidor cupaire de Vic per intent de sedició, el primer en la història de la ‘democràcia’ espanyola. El motiu? Haver dit que “per fer la truita cal trencar els ous”, com a justificació del seu suport a la declaració del 9N en què s’insta a la desobediència.

Una decisió que crearà algun independentista més, que provocarà una manifestació el 16 d’abril a la capital d’Osona en suport a l’edil, Joan Coma. A més, la nova ratxa d’atacs de l’Estat també ha portat a concentrar-se a Barcelona aquest divendres al matí a entitats de la societat civil i representants de molts dels 280 ajuntaments que han aprovat mocions en favor a la resolució independentista del 9N. Però els intents de l’Estat acabaran aturant els ajuntaments? Bé, de moment un nou efecte dòmino respon la pregunta: ja són 10 els consistoris catalans que han declarat Felip VI ‘persona non grata’ al municipi. Les escaramusses continuaran… Fins a convertir-se en una ‘batalla’ de debò?  

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut