Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024

Els botxins estrenyen el jou

|

- Publicitat -

“A sobre de segrest, atracament”. Així de clar ha estat David Fernández a l’hora d’expressar-se quan aquest migdia s’ha sabut que el jutge Llarena demana una fiança solidària per responsabilitat civil als membres del Govern Puigdemont per evitar la presó abans del judici. I el pitjor de tot: dóna només dos dies hàbils per fer-la efectiva.
 

Sembla que a Llarena no li ha sentat gaire bé l’emissió del documental sobre els fets del 20 de setembre en què queda bastant en entredit la versió acusatòria contra els Jordis. Per intentar desacreditar el documental hem hagut de sentir fins i tot que diverses parts del documental estaven guionitzades, i preparades per si passava tot això. Jaume Roures va haver de matisar-ho ahir tot just després de l’emissió del mateix: ens va semblar que era un dia suficientment important com per treure les càmeres al carrer des del primer moment. Ens dediquem a això.
 

Publicitat

A Rac1 hem escoltat que el jutge hauria demanat que es fes efectiu el pagament d’aquesta espècie de fiança inquisitorial que podria costar l’embargament de béns si no es paga, de manera que no es comptés amb cap caixa de solidaritat (que ja s’ha activat) per fer-hi front. Aquesta petició és totalment il·legal, com poden imaginar-se. El jutge espanyol vol els exiliats i els presos totalment doblegats ara que la llei indica que els que estan a la garjola han de ser traslladats a les presons que quedin més properes del seu domicili familiar. A partir d’aquest moment, el departament de Justícia de la Generalitat podrà prendre cert control sobre les mesures penitenciàries cap als presos polítics amb l’objectiu final d’alliberar-los.
 

De l’executiu espanyol també ens arriben d’altres informacions relacionades, en aquest cas, només amb els exiliats. Moncloa nega ara que s’hagués endegat cap dispositiu de seguiment il·legal per detecar i seguir a Carles Puigdemont quan va desplaçar-se de Finlàndia a Alemanya. Ho neguen ara, després de vantar-se mesos abans, quan descobreixen que la fiscalia alemanya els podria culpabilitzar. De moment, aquesta fiscalia ha decidit també retardar la decisió final sobre el president Puigdemont, degut a la complexitat del cas, i al bombardeig, com afirmava aquest matí Vilaweb, de documents provinents del Suprem espanyol en castellà, per dificultar la tasca administrativa d’aquesta instància judicial germànica. Llarena va a la desesperada intentant evitar el ridícul imminent internacional.
 

Pedro Sánchez també ha indicat respecte a la consellera exiliada Meritxell Serret, que acaba d’ocupar-se de la delegació de Brussel·les, que serà on “obstacle” entre les negociacions Catalunya-Espanya. Potser el problema és allò que fa que Serret estigui exiliada, i no la consellera d’Agricultura en sí.
 

La cirereta de tot plegat se l’endu Julio Somoano, el cap d’informatius del PP, volem dir de TVE, durant el govern Rajoy que ha defensat ara que marxa que la televisió pública no estigui polititzada pel govern de torn. La resposta la podríem emmarcar, com també que PSOE i Podemos s’hagin rifat qui serà el proper director de la cadena (no diu massa de la regeneració de Podemos), i que ara el PNB ho vulgui bloquejar, perquè no hi està d’acord. Aquesta serà una constant per aquest govern feble en el que Iglesias vol emprendre un paper mediador en el conflicte català.

 

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut