Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Els deu segons més importants de la Història de Catalunya

|

- Publicitat -

Finalment ha estat avui dissabte a dos quarts i cinc minuts d’onze del matí el moment triat pel president Artur Mas per a signar el decret de convocatòria 129/2014 de la consulta del 9N. En deu segons, Artur Mas s’ha assegut a la cadira, ha col·locat bé els fulls, ha obert la ploma, i ha estampat amb fermesa i seguretat la seva signatura a un decret que anirà de pet al Museu d’Història acabi com acabi tot. Amb aquesta rúbrica, Catalunya engega tots els mecanismes per a fer possible amb les màximes garanties democràtiques la consulta no vinculant prevista per d’aquí a 42 dies.
 

El Govern i el seu president han buscat donar màxima solemnitat a un acte que ha comptat amb tots els consellers, i els representats de les formacions polítiques que van pactar el passat desembre data, pregunta i marcs legals. Hi havia ERC i la CUP, amb un David Fernández a qui se l’ha vist especialment emocionat, però no ICV. Dolors Camats s’ha tornat a amagar darrere de l’excusa que va donar Joan Herrera fa un parell de dies “era un acte de Govern, no ens tocava ser-hi”. La CUP torna a passar la mà per la cara a una Iniciativa que s’ha automarginat innecessàriament. Camats encara s’ha volgut penjar medalles, i ha remarcat que faran un referèndum intern per decidir la seva postura, però en base a una proposta tancada de la direcció que segurament no farà referència directa a la qüestió plantejada per al 9N.
 

Publicitat

L’acte ha estat veritablement emocionant; el president ha dedicat la signatura a tota aquella gent que ja no ho podrà veure però que anys enrere ho van donar tot. A fora, una plaça Sant Jaume plena d’estelades encenia el compte enrere cap al 9 de novembre, durant una estona s’ha sentit el flaire de proclama maciànica que tots estem esperant. Carme Forcadell (ANC) i Muriel Casals (Òmnium) celebraven amb la gent aquesta jornada històrica. El propi president ha volgut baixar juntament amb Oriol Junqueras i Núria de Gispert a saludar i fer gala d’unitat política. Aquest és el fruit més rellevant fins ara del pacte per la llibertat que van signar les dues forces polítiques, el punt d’inici del procés polític i també el punt d’inici del projecte del Dietari 2014.
 

A partir d’ara tot succeirà molt ràpidament. De fet, Soraya Sáenz de Santamaria ha trigat només una hora i quart a comparèixer per anunciar les mesures que promouran per bloquejar el 9N. Ha estat rotunda, però Alícia Sánchez Camacho ho ha estat encara més: “l’Estat espanyol no es pot permetre perdre el 19% del seu PIB”. I és que aquí està la clau de volta de tot. “No podem assumir un pacte fiscal com a Euskadi, perquè Catalunya és més rica; caldrà arribar a algun altre tipus de pacte econòmic que pugui afavorir…”. Només ens volen pels diners, aquesta és la única raó per la qual se sustenta aquesta vergonya d’Estat. El PSOE no ha sabut articular cap altra cosa que “el gobierno tiene todo nuestro apoyo para presentar el recurso contra el referèndum”.
 

Blocar la democràcia, això és. No es pot caure més baix. Bé, sí. Abert Rivera ha certificat també la defunció política d’Artur Mas -sempre intentant buscar els termes més negatius-, després de subratllar que votar no és democràtic. Des de quan votar no és democràtic? Aquest és el taló d’Aquil·les espanyol. El procés està destapant moltes caretes, i això la ciutadania ho tindrà en compte de cara a les properes eleccions previstes, en principi, per l’any vinent.
 

El xoc s’acaba de produir. A tot això, com ja va sent una costum quan no hi ha violència ni sang, el món calla però segueix fent-se ressò i observant què és el que passa en el país on els afers interns son d’abast mundial.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut