Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els efectes amagats del 155

|

- Publicitat -

L'article 155 hauria pogut ser encara més contundent. S'ha d'admetre. Les mesures que proposava el govern espanyol en un principi eren draconianes, amb intervencions que podien arribar a incloure fer fora a absolutament qualsevol funcionari. I sense donar massa explicacions. Al final, l'automàtica convocatòria electoral pel 21 de desembre, probablement dictada per Europa, ha fet impossible voler desballestar la Generalitat sota el marc del 155. 

 
La majoria de departaments funcionen sense massa ingerències i el govern Rajoy només es fixa en què es gasten els diners. Expliquen alguns funcionaris que de tant en tant les autoritats de Madrid demanen algun informe aleatori, però no semblen massa interessats a afrontar tota una societat catalana de moment. La resistència d'un poble que ha perviscut 40 anys de dictadura franquista no ho hauria posat gens fàcil. 

 
No obstant, sembla que només hagin destituït el president i els consellers i no és ben bé així. Per exemple, avui mateix el ministre Méndez de Vigo ha ordenat que les obres de Sixena es moguin des de Lleida al municipi aragonès. I qui continuarà defensant les obres als jutjats, com ha fet l'administració catalana fins ara durant anys? La conselleria de cultura, la qual ara mateix penja directament de Méndez de Vigo? L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ja ha demanat que no s'executi l'ordre, però si les obres de Sixena han de quedar a la sort d'algú favorable al 155…

 
D'altra banda, recentment també s'ha sabut que el programa per exhumar fosses comuns de la Guerra Civil, que ha de portar a la identificació de desapareguts 80 anys després, ha quedat paralitzat pel 155 com tants d'altres programes, subvencions, ajudes i projectes. La troballa de 35 cossos a un cementiri antic a prop de l'Ebre fa uns dies sembla que serà l'última en força temps. És clar, es tracta d'espanyolitzar Catalunya. I a Espanya, les fosses comunes de la Guerra Civil no es toquen. 
 
Els efectes amagats del 155 encara no es poden calcular en tota la seva plenitud. Si el nou govern sorgit de les urnes pot exercir amb normalitat, haurà de denunciar fins l'última conseqüència de l'usurpació de poder que s'està vivint durant aquests mesos. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut