Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els intents d’Unió i el PSC per ressucitar un mort: la tercera via

|

- Publicitat -

Amb unes noves eleccions catalanes encara lluny però a l'horitzó, els qui van fracassar de manera sonada el 27S, i ja porten anys arrossegant un projecte que no ven, intenten treure el cap. Ho han fet en una imatge per la història: Miquel Iceta, Ramon Espadaler i Josep Antoni Duran i Lleida es van asseure junts a primera fila per la presentació del moviment Portes Obertes del Catalanisme. Un espai impulsat per Pere Navarro, Jordi Hereu, Fèlix Riera i d'altres que pretén reclamar el “diàleg” enfront l'independentisme i la via unilateral.

Ah! La vella excusa de demanar diàleg, no per arribar a una solució dialogada, sinó per imposar l'opció unionista. Sabedors que l'Estat espanyol mai dialogarà sobre res que pugui acabar en independència, demanar diàleg és de facto un intent d'encallar infinitament el que menys desitgen: la plena sobirania de Catalunya. Si el Govern els fes cas i només avancés en el procés de manera acordada amb l'Estat, el país encara estaria ploriquejant i fent manifestacions contra la sentència de l'Estatut.

Publicitat

Li'n diuen tercera via, a tot el bloc de formacions que defensen l'estat federal o similar i que van fracassar de manera clara el 27S. La independència va obtenir 72 diputats, l'unionisme acèrrim 36 i la tercera via 27 (comptant CSQEP), incloent el zero majúscul d'Unió. Tant a les eleccions catalanes com a les espanyoles. Arran d'això, el partit va entrar fa dos mesos en concurs de creditors i podria acabar en la liquidació legal, a causa d'un deute de 22,5 milions d'euros.

Mentre la situació jurídica de la formació s'aclareix, Espadaler ja va anunciar fa deu dies que el partit s'hauria de presentar a les següents eleccions amb altres sigles i renunciant als 85 anys d'història que porta a les esquenes. És la desparició d'Unió. Paral·lelament, un dels joves valors de la formació, Roger Muntañola, va per lliure i ha trencat el carnet per crear una altra plataforma, anomenada Lliures. La impulsa amb exdiputats de CDC Antoni Fernández Teixidó i el marit d'Inés Arrimadas, Xavier Cima. La tercera via està feta un trencadís i sense proposta creïble sobre el futur de les relacions Catalunya-Espanya. Acabarem veient el PSC i Unió junts a unes eleccions?
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut