Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els més poderosos davant la independència

|

- Publicitat -

En un mateix comunicat molt escuet, la Moncloa ha anunciat que dilluns Mariano Rajoy rebrà Pedro Sánchez (PSOE), i dimecres al president de la Generalitat, Artur Mas. Ja tenim data per a la trobada. Queda una setmana i un dia per a encetar la cursa fins a l’11 de setembre.
 

El govern Rajoy malgrat tot, ja va preparant la trobada: sembla ser que demà tindrem alguna notícia sobre les balances fiscals -des de l’òptica estatal- que fa mesos que havia de publicar el ministeri d’Economia. Montoro avui dimarts ha anunciat que intentarà ser una mica més flexible en els terminis de retorn del FLA en un gest d’apropament, però per altra banda ha dit que de nou model de finançament, ni parlar-ne. És un moment clau pel govern espanyol, a poc més d’un any d’unes eleccions generals i el 9N, retocar el sistema de finançament per fer veure que concedeix alguna cosa a Catalunya seria nefast.
 

Publicitat

I de diners torna a parlar la cadena Bloomberg que amenaça en certa manera a l’Estat espanyol. Si Catalunya proclama la independència a causa del bloqueig espanyol del 9N, Espanya haurà d’assumir tot el deute contret –sense l’ajut català-, entrarà en una situació d’inestabilitat i haurà de demanar un segon rescat a Europa que molt probablement no serà capaç de tornar. Els empresaris internacionals demanen mà esquerra a Espanya per acabar de forma pacífica aquest conflicte, pel seu bé.
 

D’una altra manera ho veuen els grans empresaris catalans. Diem els grans perquè son els més rics però els menys nombrosos, per tant, els menys influents pel que fa a nombre de vots en unes eleccions. Price Waterhouse Coopers ha elaborat un estudi que ha donat uns resultats certament sorprenents. Cal entendre que la opinió dels empresaris més poderosos és la que està més allunyada de la del conjunt del poble, per això hem de partir de la base de l’antagonisme total amb els resultats de les enquestes que donen a la independència la majoria absoluta entre la ciutadania.
 

PwC dedica un apartat al resultat de l’enquesta sobre el desenllaç polític preferit de Catalunya, copsant la clara preocupació per la falta de diàleg entre governs. A la pregunta “Opinión sobre el desenlace que debería tener el proceso sobiranista”, el 31,1% demanen diàleg per a una solució conjunta, i el 26,7% donen suport al 9N. Les alternatives més light com la del tradicional peix al cove rep un 22,2% (Statu Quo) de suport, mentre que l’equivalent a la tercera via rep un 15,6%, la xifra més semblant a la que apareix en les enquestes sobre la ciutadania. Finalment, i atenció, el 4,4% dels grans empresaris catalans enquestats aposten obertament per la independència.
 

L’enquesta demostra clarament que l’alt empresariat català no es deixa contaminar en excés, ni respon del tot a la lògica empresarial ni mediàtica d’Espanya. El 47,8% creuen que la independència no comportaria cap problema en quant a inversions empresarials, i el 6,5% creuen que inclús seria positiu. Més pessimistes son pel que fa a les relacions econòmiques amb Espanya en què s’imposaria un 47,8% de negativitat, i un 19,6% de molta negativitat.
 

Bo i entenent, com hem dit al principi, que es tracta de l’enquesta a un dels sectors més conservadors de la societat catalana, els resultats criden a l’optimisme i a completar la revolució del 9N.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut