Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els partits, com sempre arrossegats pel poble

|

- Publicitat -

“Unitat, unitat, unitat…”. Va ser la proclama més corejada aquest diumenge a la plaça Catalunya de Barcelona en l'acte d'ANC i Òmnium. Els ciutadans tirant del carro, pressionant els polítics, arrossegant-los. Com sempre. I és que… Haurien començat a virar els partits cap al dret a decidir i el sobiranisme si a la manifestació de rebuig a la sentència del TC de 2010 el govern no hagués tingut ningú darrere? S'haurien presentat CiU, ERC, ICV i la CUP amb l'autodeterminació al programa de les eleccions de 2012 si un milió i mig de persones no haguessin sortit al carrer dos mesos abans? Hi hauria hagut pacte de pregunta i data sense la Via Catalana? I convocatòria oficial de consulta sense V? La reunió gairebé improvisada de 110.000 persones ha de forçar les formacions sobiranistes a remar junts per aconseguir un mar de paperetes el 9N, i de moment sembla que ho està aconseguint.

Les converses han estat frenètiques aquest dilluns entre CiU, ERC, CUP i fins i tot ICV, desorientada en una muntanya russa des de fa una setmana, i a qui estan estirant els altres partits sobiranistes d'esquerres. La Candidatura d'Unitat Popular va fer un llistat d'onze condicions per donar suport al 9N i el govern, fa servir el document com a punt de partida per unir CiU amb la resta de grups com a mínim fins el 9N. La necessitat de desobeir en cas de suspensió espanyola és el punt de desacord, de moment. En qualsevol cas, tot i que sembli el món al revés, les propostes cupaires són centrals i els negociadors de la candidatura s'han convertit en una referència del seny per tirar endavant sense tacticismes.

Publicitat

Unitat, urnes i independència, és el que reclamava Carme Forcadell diumenge. La unitat està en procés, així que abans d'anar al segon -i al tercer- pas s'ha d'assegurar el primer. Molta gent diu: “I després de la votació, què? Ni hi haurà mandat democràtic arran del 9N ni unitat!” Una votació com s'havia concebut tampoc assegurava cap pas immediat de l'executiu o la continuació de la unitat d'acció entre els partits. L'acord era analitzar entre tots a partir del 10 de novembre els resultats sense assegurar res més enllà -les eleccions avançades haurien estat, de ben segur, la sortida tard o d'hora. Ara la situació post 9N serà la mateixa -ho vulguin o no Rajoy i Duran- així que el que en surti de tot plegat potser no és tan diferent. Per això, les 110.000 persones de diumenge, Òmnium i l'ANC  tenen clar que s'han d'emetre el màxim nombre de paperetes en tres diumenges. I els de moment 24.000 ciutadans que s'ha ofert com a voluntaris també.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut