Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Els perills de l’ambigüitat de CiU pel país

|

- Publicitat -

Com en els darrers dos estius, tenim un agost atípic farcit de declaracions contradictòries i desmobilitzants pre Diada. La federació de CiU, formada per CDC i UDC, segueix igual de dividida que al principi de tot. La postura sucursalista de la cúpula d’UDC és molt clara, i a CDC en aquest moment hi ha el sector dels que tirarien pel dret, com ara Josep Rull, i el dels que es deixarien tornar a comprar altra vegada per Espanya, com ara Santi Vila. La proximitat ja de l’11S i el 9N al calendari fa que la trencadissa ideològica i la poca claredat del discurs final de CiU ara la podem acabar pagant tots. ICV roman en silenci.
 

El president Mas ha aparegut en escena per calmar els ànims i fer una crida a la unitat enmig d’aquesta petita tempesta d’estiu, una tempesta que es va originar a CiU amb les declaracions claudicants del conseller Vila, de Joan Rigol després i de Joana Ortega al final. El president ha estat gairebé balsàmic recordant que qualsevol reacció a la sentència del TC es farà amb el consens de totes les forces. I què tenim de moment? ERC, EUiA i CUP disposades a fer la consulta sí o sí, CDC titubejant, i UDC assumint en part el discurs del PSC, que avui es fregava les mans. No l’assumia del tot perquè el PSC diu defensar una consulta legal i acordada. D’acordada no ho podrà ser mai, per tant, el debat està en la legalitat. Falta ICV, que segueix callant.
 

Publicitat

El conseller d’UDC Pelegrí, ha envestit contra ERC després de veure la reacció irada dels republicans ahir a les paraules de la vicepresidenta Ortega. El conseller d’Agricultura ha recordat que l’acord de governabilitat incloïa una clàusula que preveia ajornar la consulta. Joana Ortega deia ahir: “Si no podem votar el 9N, hi haurà un altre 9N”. Unió ha introduït un estrany matís que s’escapa una mica de l’opció reconeguda com a pla B de les plebiscitàries: “posposar”. Variarà la postura del TC o de l’Estat espanyol si ajornem la consulta, posem per cas mig any, o un any? No. Aleshores, perquè defensen l’opció de l’ajornament? El diputat de la CUP, David Fernández responia ahir amb sentit comú a aquest nou debat: “És inútil canviar la data del referèndum, l’Estat no canviarà en cap cas la seva actitud”.
 

Josep Rull (CDC) feia equilibris aquest matí, intentant emprant la formula del consens de totes les forces sobiranistes com a resposta al TC. Si la Generalitat finalment acata el que digui el TC en contra de la voluntat del poble, a banda del divorci que es pot produir entre govern i societat civil, CiU es veurà envoltada de més dificultats a l’hora de convocar unes plebisictàries: una possible fractura definitiva entre CDC i UDC, una devallada més pronunciada a les enquestes, i una dificultat afegida per reclamar el lideratge del president Mas representant només CDC en una hipotètica candidatura conjunta a favor del Sí a la independència, ara que una CiU unida ja va per darrera d’ERC als sondejos. I això sense comptar que la CUP i ICV en vulguin formar part d’aquesta.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut