Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els vaivens de la llista del president

|

- Publicitat -

Més de mig milió de signatures plenes d’indignació contra la sentència, podem dir que masclista, de ‘la manada’. El govern espanyol, per primer cop a la vida ha escoltat una manifestació (en part, perquè s’han sollevat gent de tots els partits inclòs el seu), i ha anunciat que canviarà la legislació sobre el tema. Ja veurem però en què queda, la credibilitat de l’Estat és zero. En l’òrbita madrilenya, l’expresidenta de Madrid, Cristina Cifuentes ha anunciat per carta la seva dimissió com a presidenta del PP madrileny. Té la seva lògica.
 

El debat polític però és a Catalunya. Avui, per fi, Carles Puigdemont ha reconegut el greu error de no haver tirat endavant amb la Declaració d’Independència el 10 d’octubre (en aquell moment, l'error es va tapar amb allò de les jugades mestres). Al Dietari del Procés hem explicat mil vegades que, si la declaració tenia alguna mínima opció de tirar endavant, aquesta era amb tota l’empenta de l’1O calent i la inèrcia de tot un poble empenyent. La suspensió de la declaració, va ser una decepció molt gran i la cessió de tota la inèrcia i el lideratge a favor d’un Estat espanyol que aleshores va desenfundar el punyal. Teníem més de mil periodistes esperant que Puigdemont declarés la independència.
 

Publicitat

El president ha explicat que va rebre moltes trucades importants que li van realitzar una sèrie de promeses de diàleg que avui qualifica “d’engany”. Ell tiraria enrere i no hauria suspès la DUI. Com a mínim, ha vist que Europa ens ha girat l’esquena i aquest és un guany experiencial que ens ha de fer tirar endavant i millorar. Malgrat tot, avui el procés està una mica més internacionalitzat, i ara és una tonteria mirar enrere.
 

El debat de la investidura però, sembla que arriba a la seva fi. Ni Puigdemont i Junts per Catalunya han sabut administrar la victòria electoral, i no saben com admetre que no podran complir –segurament- l’única promesa que duien al programa: fer president el president. Aquest matí, JxC instava ERC a què ajudés a fer possible els acords postelectorals per poder retornar la presidència (que tots desitgem) a Puigdemont. A primera hora de la tarda, però, Eduard Pujol ha dit que JxC no pensa infringir les declaracions del TC per investir a Puigdemont. I, com ja saben des del 21 de desembre, l’Estat espanyol no permetrà que Puigdemont sigui president, per prevaricació que sigui. I ara el TC ja ha enviat l’advertiment formal a la Mesa on no només hi ha Roger Torrent, a qui se li ha penjat fins ara la llufa.
 

La situació és molt complicada. No es pot combinar investir Puigdemont amb no desobeir el tribunal, i les enquestes comencen a reflectir-ho. Ara això i ara allò altre. A JxC ho saben, però no saben com gestionar-ho davant l’electorat. El CIS torna a donar ERC com a força guanyadora d’unes possibles eleccions, amb JxC i Cs al darrere. Els republicans però, farien bé d’haver après la lliçó i no refiar-se’n, si bé també queda demostrat que el que sembla una tendència clara a les xarxes socials després no ho és tant en la realitat. Si no es troba la fórmula màgica que tots esperem, caldrà investir un president, sigui quin sigui, i aturar el cronòmetre. Catalunya necessita recuperar el control de les institucions i, sobretot, de la caixa, si vol tenir alguna opció de construir res a través de l’experiència acumulada fins ara.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut