Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Ens veiem a l’ONU!

|

- Publicitat -

Després d'un primer moment en què Catalunya no podia fer res més que emmirallar-se i buscar suports a Escòcia, la ciutadania s'ha adonat que són dos processos totalment diferents i que cadascú ha de seguir el propi camí per arribar al mateix objectiu, amb l'esperança de poder-se abraçar un cop retrobats a l'Assemblea General de les Nacions Unides. Prova de la idoneïtat de caminar separats són les diferents actituds dels executius estatals. De cara a Espanya, ja no es pot explotar la carta 'Cameron', i de cara a Europa ja és prou òbvia. Amb tot, el govern del Regne Unit continua jugant les seves cartes de manera legítima. Unes cartes que, de nou, extrapolades a Espanya, grinyolen.
 

L'última amenaça britànica ha estat la de deixar d'emetre la BBC a Escòcia en cas d'una majoria del 'sí' el proper 18 de setembre. Una mesura que, si s'apliqués a Catalunya, sentiria les burles i rialles de tots els afectats durant força temps. TVE fa temps que no és el referent, no lidera audiències i ha anat quedant buida en contingut atractiu per l'espectador, com l'esport. A més, en clau catalana, l'activitat dels estudis de Sant Cugat cada vegada és més baixa, les desconnexions han desaparegut i Ràdio 4 fa anys que s'arrossega. Potser una desaparició de Telecinco a Catalunya seria més eficaç, encara que seria difícil de creure que Mediaset s'hi avingués.
 

Publicitat

Per contra, la BBC és d'aquelles institucions britàniques com la monarquia, en què els escocesos confien i pensen que no els han fallat. La corporació ofereix a Escòcia tres canals de televisió -un en escocès- i dos emissores de ràdio generalista. Tot plegat és part de la tradicional estratègia britànica: intentar seduir els habitants del nord de l'illa. Potser ho aconseguiran el dia del referèndum, però s'ho hauran d'acabar de treballar: en tres mesos, 56.000 persones han demanat en versió digital o paper el llibre blanc de la independència. A més, segons les dades del cens de 2011 que aquesta setmana s'han conegut, el 62% dels habitants del nord de la illa només se senten escocesos. Pel que fa els joves, la dada és encara superior. Molts dels censats encara no podien votar el 2011, però sí que ho faran aquest any. Votaran pel passat o pel futur de la nació?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut