Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Entre el processisme i l’autonomisme

|

- Publicitat -

Avui hem pogut sentir per primera vegada a Quim Torra en una entrevista distesa a TV3. L’ha entrevistat l’encara director, Vicent Sanchis, que ja veurem si continua en el càrrec amb el nou acord de govern, després d’aconseguir que TV3 torni a ser líder indiscutible en audiències, un fet que feia anys que no es produïa. La cadena, poc a poc, ha d’anar renovant-se i promocionant la innovació i, en aquest sentit, Sanchis ha fet una feina envejable. La cadena però, ha d’aconseguir defugir, entre d’altres circumstàncies del tietisme il·lustrat, i començar a fer desaparèixer espais com el que ocupa Pilar Rahola a les tardes, on es fa un tipus de propaganda política massa evident que justifica només algunes de les queixes que es fan de la cadena des de l’unionisme.
 

Tornant al Molt Honorable President, Torra ha mantingut un to bastant conciliador i obert. El president ‘racista’ i ‘supremacista’, segons els qui se l’han volgut carregar abans d’hora ha fet un discurs molt inclusiu i ha començat a passar pàgina dels tuits i els articles que Sanchis li ha preguntat per la qüestió. El president ja es va disculpar quan ho havia de fer, i no tenia cap sentit tornar-ho a fer. Torra s’ha mostrat molt empàtic amb l’1 d’octubre i els presos polítics. També els exiliats, i ha volgut marcar certes distàncies respecte Puigdemont quan el director de TV3 li ha preguntat si era un titella del seu predecessor. L’entrevista, amb preguntes difícils de contestar pel nou president, s’ha desimbolt amb tranquil·litat, i Torra ha estès la mà als Comuns, i a la CUP: Ha parlat de cooperativisme i ha dit que els anticapitalistes són part de la solució, i no del problema.
 

Publicitat

Dels comuns, i també del PSC, ha dit que espera trobar-se la setmana que ve i arribar a acords amb Xavier Domènech pel que fa a polítiques socials. El president ha remarcat diverses vegades que interpel·lava als no independentistes a què tinguessin empatia amb els presos polítics perquè s’han partit la cara, com els alcaldes, per posar les urnes a Catalunya. I del PSC, ha dit que bé, de moment el PSC és el partit del 155. Torra espera reunir-se molt aviat amb Sánchez, però abans vol saber quin Sánchez es trobarà, si el del 155 o el del discurs que “obre portes” de la moció de censura. Ningú no n’espera gaire, menys l’economista Santiago Niño Becerra, que avui afirmava que a finals d’any Catalunya ja disposaria d’una independència econòmica. Tant de bo els somnis es poguessin fer realitat, certament. De fet, el nou vicepresident del Govern, Pere Aragonès ha estat repetint aquesta setmana que posaran fi a la intervenció econòmica de la Generalitat. L’escull més gran és la part que ve pel FLA.
 

Pel que fa al procés com a tal, Torra ha descrit que ara mateix “tenim un referèndum, i una Declaració d’Independència”. El MHP vol restituir totes les delegacions del Govern i batallar per reobrir el Diplocat il·legalment tancat. Proposa començar per aquí i avançar amb un debat de procés constituent, un cop restituïda la situació i la normalitat a Catalunya. També ha estat preguntat per la polèmica que s’està alimentant del bucle del pacte per un nou Estatut per a Catalunya amb “rang de Constitució”. És el que va proposar dissabte el Cercle d’Economia a la visita del president, i que Torra va agrair només com a proposta. Avui ha estat molt més clar i ha afirmat que agraeix la proposta, perquè és la primera que arriba, però que Catalunya està ara en fase fundacional i cap a la República.
 

De moment, les paraules han sonat bé, però a ningú se’ns escapa que ja no podem creure cegament en els nostres dirigents. No perquè siguin uns mentiders, que no ho són, sinó perquè els camins màgics que ens havien dibuixat tenen alguns sots més dels que crèiem, i tard o d’hora Catalunya haurà de tornar a decidir si tira cap a l’etern processisme, o torna a prémer l’accelerador. Mentrestant, a l'altra banda del tauler, el recentment expulsat de les institucions Partit Popular, comença a vomitar des de la cova. Sembla ser que el seu discurs, a partir d'ara potser serà similar al de Ciutadans. De moment, avui ja han demanat que Sánchez obligui a la Generalitat a retirar el llaço groc de la façana. El PP no descarta introduir esmenes als pressupostos al Senat per fotre el PNB i el conjunt de la societat basca, mentre Rajoy convoca una trobada la setmana vinent per decidir quin ha de ser el rumb del partit a partir d'ara. Optaran per la fórmula convergent (ja explorada amb AP) de refundar-se?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut