Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Es confirma el continuisme del frau d’Iniciativa del nou partit Colau?

|

- Publicitat -

L’actualitat no deixa de ser intensa en cap moment, ni probablement ho deixarà de ser fins d’aquí a mesos o anys. És el que tenen les revolucions, que provoquen canvis constants. Tant és així que el Dietari encara no ha parlat de la conferència d’aquest dijous de Xavier Domènech que havia de donar pistes per saber com serà el nou partit ‘comú’. I, tot i que no va donar cap detall sobre com serà el procés de creació del nou partit, la posada en escena del diputat al Congrés sí que va ser significativa per resoldre un dubte: la nova formació té previst continuar amb el discurs d’ambigüitat màxima d’Iniciativa.

“No hem vingut aquí a substituir un espai polític del passat, ni som l’espai 2.0 d’un espai preexistent”, deia Domènech en un Ateneu Barcelonès desbordat d’assistents. Bon plantejament. Ara bé, és veritat, o només façana? El líder dels comuns a Madrid es va mostrar sobiranista, “de totes les sobiranies que hi ha en joc”, i va repassar molts dels reptes de la Catalunya del futur. Mm… D’acord. També afirmava, sobre el procés constituent, que “és una paraula absolutament abstracta. Hi ha grans debats sobre la forma, i poc sobre el contingut”. Un comentari que va introduir una ‘masterclass’ de com es va fer el procés constituent durant la Revolució Francesa. Mm… Bé. També podem estar d’acord, en part.

Publicitat

Ara bé, també va criticar el Procés perquè s’ha centrat massa “en la construcció d’un Estat” i massa poc “en termes de nació”, i va prosseguir amb una digressió sobre com havia canviat la nació catalana en les últimes dècades. Sí bé podíem acceptar els arguments que defugien la concreció sobre quina línia volia seguir el nou partit, en aquest cas sí que se li va veure el llautó per complet. De què estem parlant? Quina trampa és aquesta? Quant més temps haurem d’estar fent debats teòrics? Què vam estar fent durant el 2003 i el 2006, durant la confecció de l’Estatut? Debats interminables sobre moltes temàtiques que van resultar en un acord de partits i ciutadania. Com va acabar tot plegat?

I és que… No veu Xavier Domènech que Catalunya ja és una societat adulta? No veu que molta gent ja té les coses clares? Quin sentit té que continuem debatent si les conclusions que n’extraguem no servirien de res perquè totes serien vetades per l’Estat? És clar, el procés constituent haurà de ser concret. Però abans de començar la casa per la teulada, haurem d’assegurar-nos que el puguem fer, oi? I com carai pensa fer-lo Domènech si no desconnectem d’Espanya? Hem de reiterar la ‘gran’ disponibilitat de la classe política espanyola en fer una reforma constitucional o en deixar-nos tenir una mini-constitució catalana dins l’espanyola?

Iniciativa porta 4 anys amb un discurs d’ambigüitat màxima pel que fa a la independència, com fer el procés constituent, i com obrar si es constata que d’Espanya no en podem treure res. D’acord, hem esperat un any a que formin govern a Madrid. Què més hem d’esperar? Els ecosocialistes han comès el frau de no reconèixer mai que són incapaços de posicionar-se en aquests temes perquè tenen la militància molt dividida, cosa que si es plantegés en aquests termes, encara seria comprensible. Un frau com una casa de cara a la ciutadania, que espera representants polítics honestos, d’acord. Ara bé, diputat Domènech i alcaldessa Colau: no eternitzin el frau creant un nou partit basat en els mateixos fonaments tramposos. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut