Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Escòcia vota, Catalunya observa

|

- Publicitat -

Després de l'acord per a la resolució a favor del 9N a Catalunya, Mas i Junqueras van arreglar algunes diferències en un reunió privada posterior. Alícia Sánchez-Camacho perdia els nervis a la sortida del Parlament “això s'ha acabat, és el final, és fastigós i vomitiu”. La CUP marcava paquet presentant una moció per la desobediència que ningú va votar perquè avançava massa aviat escenaris. I avui el número dos del renovat PSOE deia que Artur Mas sembla un zombi. Mentrestant, el fiscal general de l'estat convocava els fiscals subalterns per discutir estratègies per aturar la consulta catalana. I és que demà s'aprova la Llei de Consultes, a l'espera que el president Mas signi el decret de convocatòria; moment clau per al procés. Als passadissos del Congreso, diputats nacionalistes de tot l'Estat (excepte d'UDC i ICV) feien boca amb un acte de suport al referèndum escocès, durant aquest parèntesi que s'obre d'un dia per a Catalunya.
 

Aquest és el tema del dia. Escòcia està en aquests moments decidint amb plena normalitat el seu futur. En les darreres hores personalitats com el tennista Andy Murray s'han postulat a favor del Yes Scotland, el resultat desitjat per Catalunya. Però les enquestes son desfavorables al “sí”, i això els aboca al miracle.
 

Publicitat

Passi el que passi, Escòcia ingressarà en la llista de nacions que han pogut exercir amb normalitat democràtica el seu dret a l'autodeterminació. Aquest és l'exemple a seguir que volem per a Catalunya. Escòcia però, tal i com pronostiquen aquestes enquestes, molt probablement ingressarà després a una segona llista, la d'Estats frustrats, com el Quebec. Nacions que s'han quedat a les portes d'ingressar a la llista d'Estats del món per un resultat molt ajustat.
 

El Regne Unit s'ha abocat amb una campanya en els darrers dies desesperada, però amb un to molt més amable, per a què Escòcia decideixi seguir a la Unió. Ho hem vist comparant les portades unionistes d'allà amb les d'aquí. El resultat ha estat que la bel·ligerància gràfica d'aquestes l'hem trobada més a Espanya que no pas a Anglaterra. Curiós. I això que era un afer intern d'un estat que no tenia res a veure amb nosaltres. La Unió Europea ja ha recalcat que no donarà cap resposta immediata “no tenim cap resposta preparada”, diuen. La diplomàcia i la geoestratègia europea en cas de triomf del “sí” esperarà un primer pas per part del Regne Unit i, molt probablement, no tindrà cap problema a esperar-se al 10 de novembre a començar a activar mecanismes.
 

Demà ben d'hora ben d'hora se sabrà si hi ha miracle, i si Catalunya segueix tenint un aliat en tot aquest procés polític. En cas que no hi sigui, tornarem a quedar sols davant la història, fent el nostre camí cap al 9N.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut