Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Escoltem la paraula de Salmond!

|

- Publicitat -

Mig any just després de conèixer els resultats del referèndum escocès, són molts els records que es barregen d'un procés que va acabar amb final amarg, però que va ser únic. Valentia, il.lusió i esperança dels independentistes es van trobar amb risc, desesperació i nervis dels unionistes els últims dies abans de la campanya. Sobretot, però, des de David Cameron fins a Alex Salmond eren conscients d'una cosa: les fronteres d'un país tan poderós com el Regne Unit estaven en joc i aquell 18 de setembre de 2014 seria per sempre més un dia per emmarcar en la democràcia britànica.  

Precisament l'ara exprimer ministre escocès ha reflexionat sobre el plebiscit al seu país aquest dijous a RAC1. També ha parlat sobre el procés català, i ha donat un missatge: paciència. La independència arribarà si la gent vol, en els dos casos, i els respectius estats només ho poden retardar, no aturar. Alex Salmond ha recordat que tot i governar després de les eleccions de 2007 i havent promès un referèndum d'autodeterminació, no va poder complir amb la promesa per falta de suport tant a Londres com al parlament d'Edimburg. No va ser fins la legislatura següent quan, amb majoria absoluta, el va poder tirar endavant. Set anys de 'procès escocès' fins poder decidir. A Catalunya tot just en portem dos i escaig. Calma i paciència, és el missatge de Salmond. 

Publicitat

Si tot va bé, no farà falta esperar tant per decidir, ja que en mig any les plebiscitàries han de donar aquella majoria que li mancava a Salmond en la seva primera legislatura. L'excap de l'executiu escocès ha expressat els seus dubtes sobre aconseguir la independència via eleccions o DUI i no via referèndum acordat. Tanmateix, si les plebiscitàries són un èxit pel sobiranisme tothom ha de tenir clar que a Catalunya també hi haurà referèndum d'independència, encara que sigui mitjançant la ratificació d'una Constitució catalana. Els ciutadans i la comunitat internacional ho demanaran. I, davant la imminent sortida catalana de l'Estat, potser fins i tot Espanya l'autoritza amb algun altre gest magnànim 'a la britànica', com a última esperança abans de la secessió. Així, la suggerència de Salmond s'haurà acabat fent realitat. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut