Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Espanya compta els dies per vergonyes nacionals

|

- Publicitat -

‘Suma y sigue’. Si fa uns dies dèiem que el panorama era desolador per a l’electorat espanyol, ara ja és difícil trobar una expressió per superar aquesta, però la realitat és que la qualitat de la política de l’Estat continua caient en un pou que, amb les segones eleccions, tothom pensava que li havíem conegut el fons. No és així, però. Tot un president de govern espanyol, la segona autoritat de l’Estat, ha aparegut aquest dimecres en una roda de premsa absolutament execrable, de vergonya aliena. Si Espanya és l’única nació de l’Estat, com diuen, estem parlant de vergonya nacional.

Les seves paraules donen pistes de la baixa estofa del propi Mariano Rajoy, del seu partit, i de rebot, de l’Estat en general. Després d’una setmana en què tothom esperava si el PP acceptava les condicions de Ciudadanos en el seu comitè executiu, Rajoy ha donat la cara per dir que a la reunió no s’han abordat els sis ‘sine qua non’ d’Albert Rivera. Així, no ha concretat res, només que la seva formació li dóna permís per a negociar amb els taronges. Una presa de pèl en majúscules. La resposta de Rivera, després de la gran compareixença de la setmana passada en què semblava que Adolfo Suárez havia ressuscitat? Demà mateix ens reunim amb Rajoy. Però, ei, no en la trobada no negociarem si no accepta les condicions. Credibilitat zero tant d’uns com d’altres.

Publicitat

Quina és l’estratègia del PP? Més d’un comença a pensar que és forçar de totes totes unes terceres eleccions, en les que podria arribar als 150 diputats i tenir la investidura ja a tocar. Per contra, l’estratègia de Ciudadanos, en previsió, és evitar-les com sigui, perquè seria el partit d’on sortirien els diputats populars extra. El candidat a la presidència, desitjant no aconseguir els suports, mentre que els qui l’han de collar, voluntat de signar un full en blanc per evitar comicis. El món al revés. Com a mínim, els populars volen allargar les negociacions fins a l’endemà de les eleccions basques del 25 de setembre, per si amb el PNB s’han de fer favors mutus. País de tercera.

També de vergonya nacional és el serial que ja ha començat al voltant d’Arnaldo Otegi. EH Bildu ja ha presentat de manera oficial la candidatura en què el líder històric ‘abertzale’ consta com a cap de llista per Guipúscoa. Mentre que Ciudadanos i PP ja han anunciat recursos, la fiscalia de l’Audiència Nacional ja ha enviat un informe a la Junta Electoral de Guipúscoa per intentar influir fent arribar documentació que l’òrgan provincial ja tenia. Pressió, com la que ha rebut el fiscal superior del País Basc, que fa uns dies no trobava per què s’havia de privar Otegi de concórrer a les eleccions i ara veu força clar que se l’ha d’inhabilitar. Algú té dubtes sobre com acabarà l’entramat de processos judicials exprés, fins i tot abans que hagin començat? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut