Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Espanya escanya

|

- Publicitat -

El ministre Montoro fa pagar a les autonomies (sobretot a Catalunya i el País Valencià) l’incompliment del dèficit estatal. Cal remarcar la paraula estatal, perquè emana d’Estat. O sigui que el responsable era l’Estat i no les autonomies. Malgrat les advertències de la Unió Europea, l’Estat espanyol va procedir a una rebaixa d’impostos abans de les eleccions que va comportar no ingressar 7.000 milions. El ministeri d’Hisenda, però, no ha tingut contemplacions a culpar sobretot Catalunya per gastar-se els diners en eleccions plebiscitàries. Lamentable.
 

El fet és que malgrat adjudicar-se més marge de dèficit que les autonomies, Espanya ha superat l’objectiu de dèficit estatal en gairebé un punt. La resposta ha arribat amb contundència des de Catalunya per diverses vies. Un dels primers a reaccionar ha estat el secretari d’Economia, Pere Aragonès: “Les comunitats autònomes només podien fer el 16% del dèficit quan representem el 30% de la despesa”. Aragonès ha recordat al ministre que encara ens deuen la famosa disposició addicional tercera de l’Estatut, i impostos pendents de retornar, uns 3.500 milions.
 

Publicitat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, encara ha estat més explícit. “Que ens doni la capacitat de recaptar els impostos i se li acabaran els problemes”. Puigdemont ha afegit que “És inadmissible que el responsable d'un departament que es dedica a xuclar els impostos dels catalans i a centrifugar la despesa jugui frívolament amb la poca disposició d'un fons extraordinari que sap que necessitem per atendre els ciutadans”. El fet és que el govern espanyol ha estat jugant amb l’aixeta per pressionar amb ofecs continus Catalunya. És l’única arma que tenen, i la seguiran exprimint al màxim. Per això és tant important que, amb discreció, anem enllestint la desconnexió i un bon dia es topin amb una DUI davant dels nassos que destaparà tota l’estructura del nou Estat muntada.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut