Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Espanya fabrica un màrtir

|

- Publicitat -

Èpic. És l’adjectiu que millor defineix el primer míting d’Arnaldo Otegi després de sortir de la presó. Amb un velòdrom d'Anoeta ple a vessar i milers de persones que es van quedar fora, unes 13.000 persones es van aplegar per escoltar una veu silenciada durant sis anys i mig. Aquesta veu, que alternava el basc i el castellà indistintament, va proclamar als quatre vents que tenia la intenció d'engegar un procés d'independència a Euskadi, que volia “obrir un segon front” a l'Estat. Amb un discurs molt escurat a l'esquerra, sabedor dels nous temps i també coneixedor de les arrels dels 'abertzales', fins i tot va demanar a Podemos que quan vegi que és impossible reformar l'Estat o establir-hi el dret a decidir, s'apunti a la causa sobiranista.
 

Una declaració d'intencions que vol mostrar plena voluntat de tornar a la política activa després del parèntesi forçat penitenciari. Amb l'energia de l'acte de dissabte, Otegi deixa clar que vol optar a 'lehendakari'. Ara bé, ho tindrà difícil, ja que té l'Estat atemorit i ningú creu que es quedarà de braços plegats. De fet, mentre que Pablo Iglesias va dir fa uns dies que era un pres polític, PSOE i sobretot PP ja l'han vilipendiat. El portaveu popular Pablo Casado l'ha titllat aquesta setmana de “criminal” i ha dit que mentre ells ocupin el govern espanyol, no serà “candidat a res”. Sortu, via Twitter ja li ha respòs: “Gracias por ser tan franco”.
 

Publicitat

En qualsevol cas, les declaracions de Casado destapen moltes coses: d'entrada, sota la màscara de titllar-lo com un vulgar criminal, hi ha una capa d'alerta màxima pel terratrèmol que Otegi pot ocasionar. És per això que va acabar a la presó la tardor de 2009 i és per això que li han allargat al màxim la condemna. A més, el fet que el mencionin demostra com de garratibats estan d'una possible candidatura a 'lehendakari'. És evident que intentaran fer efectiva la inhabilitació que sobrevola el polític d'Elgoibar per les properes eleccions basques d'aquesta tardor.
 

D'altra banda, com poden estar tan segurs que encara que es mantinguessin al càrrec durant 50 anys més Otegi mai es podria presentar a les eleccions? En teoria, l’ambigua inhabilitació que pesa sobre d’ell finalitza el 2021. Així, com pot estar Pablo Casado tan segur d’aquesta afirmació? No ho hauria de decidir la justícia, si Otegi pot ostentar algun càrrec públic algun dia? Les paraules del portaveu popular no són més que una confirmació d’un secret a veus: la separació de poders a l’Estat no és, ni de lluny, real.
 

Per últim: assumint l’entelèquia unionista que Otegi és un vulgar criminal i no un pres polític, com és que el PP creu que mai més hauria de poder ser una persona normal amb tots els drets? És que no es creuen la teòrica funció de les presons de lloc per rehabilitar els delinqüents a la societat? És clar, creuen que la presó no serveix per rehabilitar i per això alguns antics alts dirigents populars corruptes lluiten ara per evitar anar-hi. Amb tot, la garjola sí que ha servit en el cas d’Otegi per una cosa: per fabricar un màrtir.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut