Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Esquerra o pàtria?

|

- Publicitat -

Durant aquests dies de campanya electoral, les novetats al voltant del procés seran poques i de vegades indirectes. És el moment d'escoltar interlocutors que no estan negociant directament el pacte de govern, però que ningú podria acabar de discernir si realment parlen en nom del seu partit o només opinen a títol personal.
 

És el cas de Quim Arrufat, que avui ha parlat sobre el tema. L'exdiputat de la CUP ha repetit una vegada més que se senten pressionats perquè els dóna la impressió que Junts pel Sí ho aboca tot a aconseguir els dos vots que els manquen per a la investidura del president Mas. Segurament la qüestió és un pèl més complexa, però és cert que aquests vots són necessaris per poder tirar endavant un govern i no haver de recórrer a noves eleccions. D'altra banda, seria preferible que el pacte al qual s'arribés, si al final s'hi arriba, sigui de 72 diputats, la qual cosa és difícil ara mateix. És necessari no només pactar una investidura sinó tot un programa de govern, de país i d'Estat. I aquí la CUP té tota la raó.
 

Publicitat

Arrufat ha comès l'error de demanar el vot, però, per una de les formacions que no estan participant de l'acord independentista, ni se sap ben bé què van a fer a Madrid. Es tracta de Podemos ('En Comú Podem' a Catalunya). Arrufat ha dit que en cas que votés, ho faria per aquesta formació, la qual cosa és un lleig a Esquerra Republicana, que és una força que s'ha estalviat tots els retrets convergents de les darreres setmanes vers la CUP, i és una esquerra igual o més transformadora que el partit d'Iglesias, però a nivell de Catalunya i de Països Catalans. Es fa estrany veure una personalitat de la CUP defensar el vot per un partit espanyol en un moment clau per a Catalunya, i en unes eleccions que ni els van ni els venen. Què farà la CUP si el 20D guanya Podemos a Catalunya? Trencarà unilareralment les negociacions?
 

ERC ha fet una crida bastant directa durant aquesta setmana als votants de la CUP per unir esforços el 20D i aconseguir la victòria -a Catalunya- d'un partit d'esquerres i independentista. Seria el més lògic. Avui els ho ha tornat a recordar Rufián. La gent de CSQEP ha dit que ells ja ajudarien a tirar endavant el procés, però que voldrien que fos ERC i la CUP els que el tiressin endavant. I ja hi tornem a ser al cap del carrer: la revolució d'esquerres abans que el país, l'error clàssic de les esquerres. Excloure CDC del nou país, per a CSQEP l'excusa -i ho saben- per no pujar a la nau sobiranista. Serà capaç la CUP de sobreposar-se a aquest error, o deixarem perdre la oportunitat de la nostra vida?

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut