Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Funeral a Espanya

|

- Publicitat -

L’Estat espanyol és avui un funeral. El preciós somriure que se li dibuixava a Inés Arrimadas ahir a la plaça d’Espanya de Barcelona, idealitzada fins i tot pels seus com a icona per atraure encara més vots, avui era una cara amarga més en l’extens mostrari de bèsties ferides que semblen els partits unionistes. Com va predir Garcia Albiol, l’eufòria li ha durat exactament el que va durar la nit electoral. En la connexió que van fer amb ella la nit electoral des de TV3, la renovada parlamentària mirava de gesticular capacitat real de formar govern recorrent novament a més mentides. En total, en menys de 24 hores ja hem comptat quatre mentides més per part de la candidatura taronja des de l’inici del nou cicle polític.
 

Ciutadans intenta a atribuir al sistema electoral, com és recorrent en ells, que avui no tingui millors resultats. La criticada llei li va atribuir, en realitat, tres escons més del que tocaria pels vots obtinguts. La flamant nova primera força al Parlament afirma també que aquesta és una llei feta a mida pels partits independentistes. Com tothom sap, Catalunya es regeix per la llei electoral espanyola, degut a la total inoperativitat de la cambra catalana per pactar-ne una de pròpia. Arrimadas deia també que els independentistes havien perdut suports. Bé, ahir ja explicàvem que, malgrat la pèrdua de dos escons, els tres partits republicans van batre el rècord de vots: gairebé 2,1 milions. Finalment, la formació taronja també s’ha intentat atribuir el ser la primera força no nacionalista (sic) que guanya les eleccions a Catalunya, quan el PSC ja va aconseguir la suposada proesa sobre Convergència i Unió en les dues ocasions en les quals es va presentar Pasqual Maragall (només en nombre de vots). Per cert, PSC, prenguin nota.
 

Publicitat

Bé, tot això que vostès podran desmuntar en quatre línies, com hem fet aquí, és el missatge que Ciutadans ha venut per totes les lleis espanyoles. Prenguin-s’ho com un exemple del modus operandi del màrqueting enganyós que és el partit taronja, concebut per seduir un electorat concret que deuen tenir molt estudiat. Com vam veure ahir, i avui, la darrera intervenció davant els mitjans l’ha feta sempre Albert Rivera. Els partits del bloc monàrquic només pensen en Espanya, des del PP als comuns. No ho perdem de vista.
 

I què n’opina el Govern espanyol de les eleccions que l’han deixat a la cuneta? El president Puigdemont reptava a Rajoy a anar a Brussel·les a tenir una reunió sense apriorismes, i en l’esperada compareixença de Rajoy, el cap de la Moncloa ha parlat de l’imperi de la llei, ha donat un aire de negativitat a la possible entonació d’un govern independentista, i respecte a la proposta del president català, ha dit que l’única amb qui havia de parlar era amb Inés Arrimadas, que és la que ha guanyat les eleccions. L’espanyol llença un altre repte de retorn: a veure si Puigdemont té nassos de tornar a Catalunya.
 

El repte ve acompanyat d’una nova ofensiva del jutge Llarena: Marta Rovira, Marta Pascal, Anna Gabriel, Artur Mas, Neus Lloveras i Mireia Boya han estat inclosos en la causa general contra l’independentisme. La Unió Europea, per la seva banda, segueix amb el mateix discurs buit de contingut i ja veurem com queda l’aplicació del 155. Teòricament la seva aplicació acaba ja, però no s’ha dit explícitament. Els independentistes, molt reforçats, han ocasionat un greu problema més a l’executiu de Mariano Rajoy. Els populars entren ara en conflicte a Espanya amb un Ciutadans crescut, segueixen havent presos polítics ara renovats per les urnes, part del govern català segueix a l’exili, tot això, amb el problema dels pressupostos generals de l’estat, que encara no tenen el vistiplau del PNB.
 

Mariano Rajoy ja ha començat a ser interpel·lat per la possibilitat de convocar noves eleccions. Jorge Moragas, el seu cap de gabinet, la seva mà dreta, ha plegat i se’n va d’ambaixador a l’ONU. Aquesta és la primera conseqüència de les eleccions d’ahir. El PP té ara un altre problema intern de credibilitat, amb Soraya Sáenz, el propi Rajoy, però immediatament amb Garcia Albiol. L’exalcalde de Badalona va afirmar en campanya que seria una vergonya acabar darrere de la CUP. Doncs ara hauran de compartir-hi grup mixt, i en seran el partit minoritari. L’”España es la solución” no ha estat comptat com a opció bona pels electors catalans i Albiol no dimitirà properament, però està clar que el seu lideratge queda molt tocat. És molt possible que s’esperi el moment convenient per rellevar-lo, i més si tenim en compte que s’està pensant en Dolors Montserrat per prendre les regnes del PP català, motiu pel qual se li hauria donat la responsabilitat de ministra espanyola.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut