Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Golàs per l’escaire a l’Estat

|

- Publicitat -

Què provoca no deixar fer una consulta com Déu mana? Que el pes de cada opció ideològica no sigui clar, no se sàpiga del cert. Si en una manifestació el ball de xifres ja és descomunal, si s'ha de determinar quanta gent dóna suport a cada opció mitjançant enquestes el resultat és un desori. Les interpretacions i manipulacions poden ser tan grans com les d'aquesta setmana en referència a l'opinió dels catalans sobre el futur del seu país.
 

Dimecres: El País publica un referèndum amb tres opcions. Resultat? Venen que federalisme guanya amb un 46%, independentisme suma el 29% i status quo es queda amb un 17%. Sense comptar els indecisos, la tercera via guanyaria amb just la meitat dels sufragis emesos (entre ells, un de cada tres votants d'ERC). I, sumant opcions no secessionistes, el No a la independència quedaria en un 68% i el Sí en un 32%. Sigui creïble o no amb el que es copsa al carrer, és ben diferent a les enquestes d'aquest any.
 

Publicitat

Dijous: el programa de Josep Cuní de 8tv dóna a conèixer una altra enquesta on venen que la independència guanyaria però sense arribar al 50%. Guanya el 'No', doncs? Tampoc. Independència 46%, Status quo 38%. Per enèsima vegada, la trampa de comptar els indecisos. De la mateixa manera que els percentatges de vot en una enquesta d'eleccions corrents s'extrapola a nombre de diputats (i cap enquesta del món atorga X diputats als abstencionistes o indecisos), en aquesta també s'ha de fer. Així, dels que tenen clar votar segons aquestes dades, un 55% s'inclinarien pel 'Sí' i un 45% pel 'No'.
 

Divendres: el Centre d'Estudis d'Opinió difon unes altres xifres: 49% de 'Sí-Sí', 12,6% de 'Sí-No' i 20% de 'No'. De nou, no les extrapolen a quins serien els resultats si els indecisos o abstencionistes no anessin a votar. El càlcul deixaria el vot afirmatiu en un 60% i el negatiu en un 40%.
 

Des del 32%-68% d'El País fins al 60%-40% del CEO. Per què no votem?
 

Una de les ocasions per treure'n l'entrellat podria haver estat el 9N. No serà possible, ja que només es podran treure conclusions de la gent que opta per la plena sobirania, però la resta no es podrà comptabilitzar com a contrària perquè no haurà anat a votar.
 

Per cert, i sigui dit de passada, el 9N es votarà. Ara sí, ho ha dit aquesta tarda en roda de premsa per valorar la decisió de l'executiu Rajoy el president Artur Mas. Tots els voluntaris estan coneixent aquest divendres la tasca encomanada, com demanava ahir el Dietari. Entenent que a cada col.legi hi ha assignat un voluntari amb la clau per obrir-lo i esperant que la Generalitat distribueixi el material com es diu que ja està fent, què més es necessita? Sí, el consell de ministres de Rajoy ja ha dit que impugnarà la votació -tot i que no ha aclarit exactament què impugnarà. Dimarts vinent, en un 99% dels casos, el TC suspendrà qui sap què, però la Generalitat ja té el gruix dels procediments a punt per votar d'aquí a dos diumenges. Ho ha afirmat avui Mas sense donar més detalls. Què li queda a Espanya? Posar un Guàrdia Civil a cada punt de votació?
 

L'Estat, per la seva arrogància just després de sentir 9N alternatiu de Mas, està a punt d'encaixar un golàs per l'escaire, xutat per 40.000 voluntaris i amb el suport de… 2 milions de persones? 2 i mig? S'admeten apostes.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut