Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ha arribat l’hora de reformular la pregunta

|

- Publicitat -

Mentre avui la ciutat de Barcelona signava el pacte d’adhesió al 9N, Miquel Iceta feia un intent de retorn al passat amb una proposta suïcida de reformulació de la pregunta, com explicava en Guifré ahir. A l’altre extrem però, alguns polítics i alguns periodistes comencen a veure amortitzada la pregunta pactada el passat desembre –que es va fer per acontentar UDC i ICV-, assumint els plantejaments que des del Dietari 2014 hem anat repetint des de fa setmanes en diversos testimoniatges des de que el Congreso va tancar la porta a la demanda del referèndum.
 

El director de Vilaweb, Vicent Partal, es preguntava avui en la seva popular editorial si havia arribat el moment de simplificar la pregunta. El periodista afirma que no hi hauria d’haver cap problema si els mateixos signants de l’acord del desembre passat assenteixen. Tant UDC com ICV han pogut anar comprovant que l’Estat espanyol no té cap interès en donar cap contingut al Sí-No, i les enquestes no li’n donen més d’un 10% de suports d’entre els favorables a que Catalunya esdevingui un Estat. Espanya aboca tots els seus esforços a impedir la consulta com sigui, un cras error que creiem que acabaran pagant amb la independència. Partal recorda també que Escòcia havia proposat una pregunta amb triple resposta, i després de les negociacions amb Westminster, l’acord va exigir simplificar també la pregunta; en aquell cas una cosa que afavoria als unionistes. En el nostre cas, respondria simplement a la lògica. Perquè mantenir una opció que ningú defensarà? Qui s'ha mobilitzat pel federalisme a hores d'ara? A quatre mesos pel referèndum és hora de deixar les ambigüitats a banda i defensar amb claredat i valor si volem que Catalunya sigui, o no.

Publicitat

Aprofitant l’avinentesa de l’estrany formulament de pregunta per part d’un Iceta vehement i prepotent, la CUP ha respost al socialista proposant també la pregunta normal a través del seu diputat Quim Arrufat: “Independència Sí o No”. El cupaire ha dit que està d’acord amb les declaracions d’Iceta en què qualificava l’actual pregunta com a “nyap”, però no per complicar-la encara més, sinó per clarificar-la. Arrufat, com ja va fer la CUP el desembre, afirma que van acatar en aquell moment perquè la situació demanava aquell acord, però que ara el més convenient seria fer el canvi vista la resposta de l’Estat
 

I què hauria de passar per a poder realitzar el canvi? Com hem dit abans, l’acord de les forces signants. En aquell moment, tant UDC com ICV varen utilitzar l’argument del “no ho tenim clar, mirem primer com evoluciona Espanya”, per fer una pressió impopular, però respectable i finalment guanyadora. Més de mig any després, els dos partits arriben fets un embolic: Duran i Lleida amb un lideratge força més qüestionat que abans, no se n’ha sortit amb la seducció a Espanya, mentre que a la casa dels ecosocialistes, avui hem tornat a tenir noves notícies de les pressions dels sectors interns de la formació a favor del Sí-Sí. Potser Iniciativa encara no ho ha madurat prou i necessitarà l’estiu per fer el pas, però tot apunta a que no li quedarà altre remei, malgrat les reticències de la direcció. De fet, sigui en el col·lectiu o en el partit polític que sigui, els únics que ens hem manifestat en aquest país per alguna causa hem estat els independentistes. Seria just, doncs, simplificar la pregunta ara que les posicions ja s’han anat esclarint prou. Probablement aquesta Diada hi ajudi, a les nostres mans està.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut