Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Hi ha país

|

- Publicitat -

En el Consell de Ministres d’aquest divendres (l’òrgan que dóna una clatellada setmanal a Catalunya), s’ha decidit presentar finalment el recurs al Tribunal Constitucional perquè invalidi la convocatòria del ple d’investidura de Carles Puigdemont al parlament de Catalunya. De fet, l’Estat persegueix que Puigdemont no es pugui presentar i, en darrera instància, desviar l’atenció dels greus problemes de corrupció que estan enfonsant literalment el PP només aquesta setmana.
 

Moncloa, ferida pel dictamen del Consell d’Estat d’ahir, ha jugat massa brut amb aquest tema i s’ha enganxat els dits. Per què el Govern espanyol va admetre la candidatura del líder de Junts per Catalunya si després no estava disposat a què pogués ser investit en cas de victòria? Per què Méndez de Vigo va dir en campanya que li semblava bé que es presentés Puigdemont perquè així es podria comprovar el suport real de la ciutadania cap al projecte independentista? Per què Moncloa no accepta la democràcia ni el resultat d’unes eleccions forçades per ells mateixos? Perquè donaven per fet que fent trampes guanyarien. I no. Ai las!
 

Publicitat

En aquest context, el president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut prop de les tres de la tarda per refermar-se en la voluntat de convocar de totes maneres la sessió d’investidura del president, amb Carles Puigdemont com a únic candidat. Els independentistes s’han vist molt reforçats per la desrecomanació del Consell d’Estat d’ahir, i Torrent ha comparegut amb un to de màxima solemnitat i fermesa. Mà estesa al diàleg, però això no vol dir que no s’actuï, ha precisat. Torrent és la segona autoritat electa del país, però ja saben que en absència del president de la Generalitat, la segona d’alguna manera acaba essent-ne la primera.
 

El president del Parlament ha dit que Puigdemont té tota la legitimitat per presentar-se a president, i ell com a màxima autoritat del Parlament ha de defensar el dret de tots els diputats electes, inclosos els de la presó i l’exili. “El Govern espanyol impugna el vot dels catalans“, ha sentenciat. El flamant president de la cambra catalana no es rendeix, el ple segueix convocat pel proper 30 de gener a partir de les tres de la tarda. I tot això mentre la gent bull presa per una espècie d’energia carregada per la ràbia i la impotència i passada pel filtre de l’esperança i la deguda canalització. L’ANC ha convocat una concentració al Parlament el dia 30, i per internet cada vegada corren més màscares automuntables perquè la gent hi vagi amb la careta del rostre de Puigdemont com si fos la pel·lícula “V” de Vendetta. On és Puigdemont? Tothom riu.
 

I Junts per Catalunya tampoc es rendeix. La candidatura, inclòs el seu líder, ha demanat al TC que anul·li automàticament la decisió del darrer consell de ministres, perquè és absolutament prevaricadora. El que fa l’Estat espanyol és simplement jugar amb els tempos: saben que potser la meitat de les coses que impugnen emanades del Parlament o el Govern català són legals, però el TC té l’obligació d’admetre a tràmit els recursos i això anul·la automàticament allò que s’impugna fins que el TC no emet un judici. I així pretenen seguir-ho parant tot. I la desobediència pacífica és precisament seguir fent el contrari, i més ara, davant la clara desesperació de Moncloa.
 

La pilota és sobre la taula del Tribunal Constitucional que té un bon problema sobre la taula. Si participa del bloqueig la cosa s’encabronarà més, i si para els peus al Govern espanyol, potser es trobaran amb Puigdemont investit i aleshores la pilota passarà al rei d’Espanya, que haurà de ratificar-ho per nassos. La partida segueix en joc, i Espanya està especialment nerviosa per l’ombra allargada del president legítim, a qui deien que s’havia d’ignorar però cada dia és portada als diaris internacionals. Molta por i, en conseqüència, accions precipitades que els poden sortir molt cares. Seguim.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut