Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

I mentre alguns atien la confrontació amb la llengua, els nouvinguts ho tenen clar: el català és el futur

|

- Publicitat -

Amb la pràctica totalitat de les propostes electorals configurades –falta saber qui serà el candidat de la CUP, que aquest dimecres tanca el seu procés de primàries-, sorpresa popular inclosa, les candidatures estan ultimant els programes electorals. La independència serà un dels punts calents, òbviament, però també ho serà la llengua catalana. Sobretot, per part de Ciudadanos i Partit Popular, que es disputaran la primera posició en el rànquing de formacions que creen confrontació i divisió fruit d’un conflicte inexistent. Amb tot, la gent del carrer és aliena a aquesta intoxicació. En especial, els nouvinguts.

L’informe de política lingüística de 2014, publicat aquest dimecres, mostra que els nouvinguts saben que la llengua catalana ha de ser la vehicular en aquest país. Les dades parlen per si soles: més d’una quarta part (27,5%) de les famílies amb tots dos progenitors nascuts fora de Catalunya parlen català amb els fills. L’ús del català arriba al 60% en els nuclis familiars on només un dels pares té l’origen fora del país.

Publicitat

D’altra banda, l’informe també explica que la majoria de la població de 15 anys i més diu que entén, sap parlar, llegir i escriure el català: l'entenen un 94,3%, el saben parlar un 80,4%, llegir un 82,4% i escriure un 60,4%. El coneixement del castellà no es pot posar en dubte: un 99,8% de persones l’entén, un 99,7% el parla, un 97,4% el llegeix i un 95,9% l’escriu. Amb el castellà fora de perill, és el català la llengua que ha de ser vehicular en el futur, sobretot a les escoles, responsables d’educar els catalans de l’endemà. D’aquesta manera el coneixement de les dues llengües estarà assegurat, encara que sentim el PP i C’s dir el contrari aquests propers dos mesos. I els nouvinguts, catalans de present i futur, ho tenen clar.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut