Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Independència o supressió

|

- Publicitat -

Per què crear un registre de catalans vivint a l'exterior? Quin sentit té elaborar una llista voluntària de catalans d'arreu del món que vulguin participar en la consulta? Quin motiu hi ha per mobilitzar l'Institut d'Estadística de Catalunya pel padró i intentar sumar esforços amb l'AMI i d'altres entitats? Per quina raó s'ha de preparar una consulta que ja sabem que no deixaran fer, tenint en compte que Mas ja admet que el 8 d'abril els sobiranistes no en trauran res, i que a CiU ja parlen d'una DUI?
 

Precisament perquè s'ha de tibar la corda al màxim. Espanya no caurà a la primera provocació, sinó que dirà un 'no' contundent a cada proposta catalana però movent com menys fitxes millor. La carta que jugarà serà la d'allargar ad eternum el procés mitjançant la justícia fins que el soufflé baixi. Si els catalans volen exercir el dret a l'autodeterminació, hauran de convocar el referèndum i tenir-ho tot preparat pel 9 de novembre. I ja ho frenarà Espanya aquell dia, és la seva preocupació, és a qui l'interessa vetar-lo. Catalunya no li ha de fer la feina. El món ha de veure fins on pot arribar l'Estat: detenció d'Artur Mas, presó per Carme Forcadell, suspensió de l'autonomia catalana, intervenció de la policia o de l'exèrcit el 9 de novembre? Situació de violència que se'ls escapa de les mans? Com ho explicarien?
 

Publicitat

La gran oportunitat catalana serà primer fer-se un forat en l'agenda del món i després fer-se amb l'opinió pública internacional. Un exemple de la importància de guanyar-se l'opinió del mon es el conflicte a Crimea, Rússia en part ha guanyat la batalla de l'opinió pública mundial respecte a Ucraïna. De tenir un suport majoritari, Maidan ha passat a ser per tots un grup de neonazis finançats per Occident, i en part per aquest motiu les sancions i l'ofensiva contra Rússia d'Occident ha estat ben tova. Així doncs, res és inútil: el registre per estrangers que aquest divendres ha destapat El País, els contactes amb l'Idescat, la col·laboració amb l'AMI i tot el que encara falta per organitzar una festa -de la democràcia- on s'ha de garantir que hi puguin ser convidats tots els ciutadans de Catalunya. I és que el camí de les plebiscitàries o de la DUI és encara tortuós.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut