Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Iniciativa s’encalla

|

- Publicitat -

Iniciativa per Catalunya va fer la seva corresponent conferència ahir a Barcelona. La repercussió ha estat menor que la de Mas i Junqueras, com la del PSC, car el pes del partit no és tant gran, ni tampoc es preveia cap gran novetat o primícia. Davant d’un públic d’unes dues-centes persones Iniciativa va rebutjar clarament la independència i va demanar no transformar les eleccions que vindran en un plebiscit.
 

Iniciativa vol aprofitar per marcar perfil social en contraposició al punt únic que demana Convergència. No estan d’acord en transformar les eleccions en plebiscitàries, però han proposat fins a quatre referèndums, ara que s’han posat de moda, dels quals només n’han concretat tres: un sobre la renda garantida, un altre sobre el lideratge públic en el subministrament de serveis bàsics, i el tercer sobre el model de salut. El quart és la repetició de la consulta del 9N amb tota l’oficialitat però sense concretar més. És només una proposta horitzó, com si tornéssim al 2012. Les propostes semblen més aviat dissenyades per a donar algun contingut a la conferència que va tenir com a eix central la proposta de “llista única” de l’esquerra a l’estil Syriza.
 

Publicitat

Fa temps que Iniciativa es fixa en la força alternativa que lidera ja tots els sondeigs a Grècia, però primer la CUP i ara Podemos li han passat la mà per la cara. La força que representa que havia de fer el paper del Syriza català ha acabat essent l’esquerra alternativa apoltronada que, a més, és segona força en quant a deute amb els bancs. La CUP no en vol ni sentir a parlar d’aliances amb ells per exemple a Barcelona per aquestes raons. És per això que els ecosocialistes estan buscant l’aliança sobretot amb Podemos als municipis i ara a la Generalitat. La força de Pablo Iglesias, que vindrà de gira d’aquí a uns dies, els està escombrant a totes les enquestes. Aquest terratrèmol podria acabar amb la direcció verda que preferirà diluir-se amb Podemos en una coalició abans de patir les conseqüències del tsunami.
 

L’actual força en representació al Parlament fa que Herrera hagi proposat liderar, doncs, aquesta llista única on hi vol Podemos, Procés Constituent i… la CUP. Iniciativa s’encalla en intentar vendre drets socials a canvi de no parlar de la independència, una qüestió que els incomoda i molt, com ha deixat en evidència avui novament Sala-i-Martín en una conversa amb el propi Joan Herrera. “Votareu a favor de la independència el dia D al Parlament?” ha preguntat l’economista. “Nosaltres no fem cap proposta independentista…” ha respost Herrera. Això evidentment fa que la CUP, un partit anticapitalista però independentista, hagi rebutjat des del primer moment formar part d’aquesta ni de cap altra coalició, i Procés Constituent hauria de fer el mateix. Tant Podemos com Iniciativa no tenen cap interès en la llibertat del nostre poble, tinguem-ho en compte de cara a les eleccions anticipades perquè ho vulguin o no, també es votarà sobre independència sí o no.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut