Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Investidura de Rajoy i govern feble, WIN. Terceres eleccions, WIN

|

- Publicitat -

Incertesa màxima en les hores prèvies als moments més crítics per saber si hi haurà investidura a Espanya. El termini és el 31 d’octubre, però aquest dimarts dia 25 el Rei acabarà la seva última ronda de converses i dirà si procedeix a designar un candidat o certifica les inversemblants terceres eleccions. Per saber si el monarca prendrà una o altra decisió, tot passa per aquest diumenge. El PSOE farà un altre comitè federal on es decantarà per l’abstenció de tots els diputats, la de només 11 –el mínim necessari per a investir Rajoy— o el No, una opció que sembla molt improbable sentint la gestora i els barons.

Uns actors, però, que cada vegada és més qüestionable que representin el partit. De fet, un mediàtic militant socialista, l’alcalde de Jun, porta setmanes recollint signatures per forçar la convocatòria d’un congrés extraordinari. Ha d’aportar les rúbriques de la meitat d’afiliats de la formació, 93.000, i ell diu que ja les té. Veurem com se’l toregen per rebutjar la possibilitat, que suposaria un bloqueig absolut al PSOE i la impossibilitat de prendre cap decisió. Surrealista.

Publicitat

El segon moment clau serà com reacciona el PP al posicionament socialista. Qui descarta que diguin que rebutgen el seu suport perquè no asseguren un vist-i-plau als pressupostos de l’any vinent? Els populars només haurien d’aguantar mitja setmana d’indignació ciutadana per enviar el país a les terceres eleccions, davant els mesos que ha suportat el PSOE. El tercer instant determinant pot ser la votació per la investidura en sí –si s’acaba produint—, que pot ser una loteria en la bancada socialista. I el quart, amb un hipotètica reelecció de Rajoy, els propers mesos, que serien importantíssims per saber si l’executiu arribaria ni tan sols a un any de vida.

En qualsevol cas, el panorama és desolador per un Estat que s’enfronta com mai a una de les amenaces més temudes: l’independentisme. Unes terceres eleccions anirien molt bé perquè la feina d’internacionalització del procés continuï avançant, ja que la credibilitat dels arguments espanyols en qualsevol tema cada vegada és menor. Però una investidura de Rajoy amb un govern més feble que mai també és molt temptadora. Win-win pel sobiranisme. Com ha canviat tot des que fa un any la CUP votava No a l’intent d’investidura d’Artur Mas! 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, ‘Zugzwang’, la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut